Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika reziduí pesticidů ve vybraných druzích zeleniny a v jablkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175396" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175396 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika reziduí pesticidů ve vybraných druzích zeleniny a v jablkách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stále více lidí se zajímá o to, jaké potraviny konzumují a jsou náročnější také na čerstvost a bezpečnost ovoce a zeleniny. Kvalitu ovoce a zeleniny sledují nejen koneční zákazníci, ale i obchodní řetězce. Výstupem šetrnějších systémů produkce ovoce a zeleniny je nízkoreziduální produkce, u které obsah reziduí pesticidů nepřesáhne v produktu limit MRL 50-30 % či bezreziduální produkce, kdy konečný produkt obsahuje rezidua pesticidů na úrovni kojenecké stravy (max. 0,01 mg/kg). Pokus hodnotící dynamiku reziduí účinných látek fungicidů a insekticidů v jablkách probíhá v demonstračním sadu Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze Ruzyni již řadu let. Hodnocení rychlosti degradace účinných látek fungicidů a insekticidů na 8 druzích zeleniny proběhlo v první případové studii před více než 10 lety. Vloni započalo hodnocení nových účinných látek insekticidů, fungicidů a herbicidů aplikovaných na 7 druhů zeleniny. Experimenty probíhaly na pokusném a demonstračním pozemku České zemědělské univerzity v Praze. Tento projekt pokračuje do roku 2023, kdy budou získána data o degradaci řady účinných látek pesticidů i na dalších druzích zeleniny. Stanovení obsahu účinných látek pesticidů v produktech jednotlivých druhů zeleniny a v jablkách probíhá ve Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Pro představení dynamiky reziduí pesticidů v zelenině a jablkách byla vybrána insekticidní účinná látka chlorantraniliprole a fungicidní účinná látka fluopyram. Přípravek Coragen 20 SC (chlorantraniliprole) byl aplikován do všech hodnocených druhů zeleniny a jablek. Přípravek Luna Experience (fluopyram + tebuconazole) byl aplikován na jablka, květák, zelí a kedlubnu, zatímco ledový salát a okurka nakládačka byly ošetřeny přípravkem Luna Privilege (fluopyram). Přípravky byly použity s vhodným smáčedlem v maximální povolené dávce pro jablka i jednotlivé druhy zeleniny.

  • Název v anglickém jazyce

    Residue dynamics of pesticides in selected vegetable species and apples

  • Popis výsledku anglicky

    More and more people are interested in what foods they eat and are also more demanding about the freshness and safety of fruit and vegetables. The quality of fruit and vegetables is monitored not only by the final consumer but also by the retail chains. The output of more environmentally friendly fruit and vegetable production systems lead to low-residue production, where the pesticide residue content of the product does not exceed the MRL of 50-30 %, or to non-residual production, where the final product contains pesticide residues at the level of baby food (max. 0.01 mg/kg). An experiment evaluating the dynamics of residues of active substances of fungicides and insecticides in apples has been carried out for many years in the demonstration orchard of the Crop Research Institute in Prague-Ruzyně. The evaluation of the degradation rate of active substances of fungicides and insecticides on 8 vegetable species was carried out in the first case study more than 10 years ago. Last year, the evaluation of new active substances of insecticides, fungicides and herbicides applied to 7 vegetable species was started. The trials were conducted on the experimental and demonstration plot of the Czech University of Life Sciences Prague. This project continues until 2023, when data on the degradation of a number of pesticide active ingredients on other vegetables will be obtained. The determination of pesticide active substances in the products of individual vegetables and apples is being carried out at the University of Chemistry and Technology, Prague. The insecticidal active substance chlorantraniliprole and the fungicidal active substance fluopyram were selected to present the dynamics of pesticide residues in vegetables and apples. Coragen 20 SC (chlorantraniliprole) was applied to all evaluated vegetables and apples. Luna Experience (fluopyram + tebuconazole) was applied to apples, cauliflower, cabbage and kohlrabi, while iceberg lettuce and cucumbers were treated with Luna Privilege (fluopyram). The products were applied with an appropriate surfactant at the maximum rate allowed on apples and individual vegetables.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů