Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověřená technologie výroby sirupů bez konzervantů aseptickou technologií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175471" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175471 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/22:N0000060

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověřená technologie výroby sirupů bez konzervantů aseptickou technologií

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Základním principem je sanitace a částečná desinfekce po každém použití zařízení. Před vlastním použitím již sanitovaných dopravních cest a přepravních kontejnerů je důležitým krokem sterilizace přehřátou parou (přetlak 2 bar), která zahřátím ploch podstatně snižuje riziko sekundární mikrobiální kontaminace nebo použití šetrného desinfekčního činidla. Tím se podstatně snižuje možnost mikrobiální kontaminace složek finálního produktu nebo produktu samého.

  • Název v anglickém jazyce

    Verified technology for the production of preservative-free syrups using aseptic technology

  • Popis výsledku anglicky

    The basic principle is sanitation and partial disinfection after each use of the equipment. Before actual use of already sanitized transport routes and transport containers, an important step is sterilization with superheated steam (overpressure 2 bar), which by heating the surfaces significantly reduces the risk of secondary microbial contamination or the use of a gentle disinfectant. This significantly reduces the possibility of microbial contamination of the components of the final product or the product itself.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TH04010014" target="_blank" >TH04010014: Potraviny bez konzervantů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    VURV-OT-04/2022

  • Číselná identifikace

    ZTECH-VÚPP-TH04010014-2022-1

  • Technické parametry

    Základními prvky aseptické technologie v provozních podmínkách firmy Kitl s.r.o. jsou aseptické nerezové kontejnery o objemu 500 a 1000 litrů, uzavírací prvky, pružné hadice potravinářské kvality a vyvíječ páry. Cílem je propojení zařízení na přípravu ovocných nebo bylinných složek tak, aby bylo minimální riziko mikrobiální kontaminace na cestě mezi tekutým produktem z varné nádoby a základem sirupu v průběhu výroby před koncem linky. Smlouva uzavřena mezi VÚRV, v.v.i. a VÚPP Praha, v.v.i., Radiová 1285/7, 102 00 Praha 10 a Kitl, s.r.o., Pasířská 3299/60, 466 01 Jablonec n.Nisou dne 6.12.2022

  • Ekonomické parametry

    Ověřená technologie je výsledkem řešení projektu podporovaného TAČR a je financována spolufinancováním řešitelskými organizacemi, zejména další řešitelskou organizací Kitl, s.r.o. Z tohoto důvodu nemohou být výsledky řešení poskytovány zdarma.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027006

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem