Viry žloutenek řepy cukrové a dopad na její pěstování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176180" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176180 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Viry žloutenek řepy cukrové a dopad na její pěstování
Popis výsledku v původním jazyce
Komplex žloutenek řepy cukrové je tvořen třemi viry: beet yellows virus (BYV, virus žloutenky řepy), beet mild yellowing virus (BMYV, virus mírného žloutnutí řepy) a beet chlorosis virus (BChV, virus chlorózy řepy). Tyto viry jsou prakticky přenosné na nové hostitelské rostliny jen pomocí přenašečů, a to konkrétně různými druhy mšic. Škodlivost virových žloutenek je úzce spjata s termínem napadení porostů řepy cukrové. Všechny tyto viry snižují asimilační plochu i intenzitu fotosyntézy a způsobují postupné odumírání nejstarších listů, čímž nutí rostlinu tyto listy nahrazovat. Pokud dojde k brzké infekci, rostliny mají minimální bulvy a následně i výnos. Pokud dojde k infekci později, snižuje se cukernatost i výtěžnost cukru a zvyšuje se obsah melasotvorných prvků. lze přepokládat, že v příštích letech hrozí reálné riziko opětovného kalamitního výskytu virových žloutenek řepy. Je tedy nezbytně nutné věnovat se včasné diagnostice a hledání rezervoárů virů. V neposlední řadě je třeba věnovat pozornost novým metodám ochrany, ať již zaměřených na sledování účinnosti insekticidů registrovaných do řepy i do jiných plodin nebo vyvíjení nových metod prognózy a signalizace.
Název v anglickém jazyce
Beet yellows viruses and the impact on sugar beet cultivation
Popis výsledku anglicky
The sugar beet yellows complex consists of three viruses: beet yellows virus (BYV), beet mild yellowing virus (BMYV) and beet chlorosis virus (BChV). These viruses can practically only be transmitted to new host plants by vectors, namely various species of aphids. The harmfulness of viral yellows depends on the virus infection and the growth stage of the sugar beet. All these viruses reduce the assimilation surface of the leaf and the intensity of photosynthesis and lead to the gradual death of the oldest leaves, defoliation and decline of the plant. If the infection occurs at an early stage, the plants have few tubers and consequently a low yield. If the infection occurs later, the sugar content and sugar yield decrease and the content of molasses-forming elements increases. It can be assumed that there is a real risk of a catastrophic recurrence of the disease in sugar beet in the coming years. It is therefore imperative to focus on early diagnosis and the search for virus reservoirs. Last but not least, attention must be paid to new methods of protection, be it monitoring the efficacy of insecticides approved for sugar beet and other crops or developing new methods of prediction and signalling.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FW04020104" target="_blank" >FW04020104: Zvýšení rentability pěstování řepy cukrové v kontextu zvýšeného výskytu virových žloutenek a trvale udržitelného snižování podílu pesticidů v EU</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů