Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ochrana skladů pomocí biologické kontroly

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177264" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177264 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ochrana skladů pomocí biologické kontroly

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Skladištní škůdci, zejména zástupci hmyzu, roztočů a hlodavců, představují značné riziko pro uskladněné potraviny. Způsobují hmotnostní ztráty, snižují kvalitu zrna a mohou vést k významným ekonomickým ztrátám. Jejich přítomnost může také ohrozit bezpečnost potravin, což má negativní dopady na spotřebitele. Přestože syntetické insekticidy stále dominují v kontrole těchto škůdců, jejich použití je spojeno s řadou rizik. Existuje proto celá řada důvodů pro omezování používání syntetických insekticidů v ochraně plodin ve skladech. Především se jedná o zanechávání reziduí a prokázaný nepříznivý vliv na zdraví člověka i životní prostředí. Mnoho syntetických přípravků bylo z tohoto důvodu podrobeno přísným regulacím, které v konečném důsledku vedly k jejich deregistracím. Následkem toho se zvyšuje výskyt rezistence škůdců vůči zbývajícím insekticidům, což snižuje jejich účinnost (viz článek v tomto čísle časopisu).

  • Název v anglickém jazyce

    Biological control in storage protection

  • Popis výsledku anglicky

    Stored-product pests, particularly representatives of insects, mites, and rodents, pose a significant risk to stored food. They cause weight loss, reduce grain quality, and can lead to substantial economic losses. Their presence can also jeopardize food safety, which has negative impacts on consumers. Although synthetic insecticides still dominate in controlling these pests, their use is associated with several risks. Therefore, there are many reasons to limit the use of synthetic insecticides in crop protection in storage facilities. Chief among them is the residue they leave behind and their proven adverse effects on human health and the environment. Many synthetic products have been subjected to strict regulations for this reason, ultimately leading to their deregistration. As a result, pest resistance to the remaining insecticides is increasing, reducing their effectiveness (see the article in this issue of the journal).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů