Využití termické analýzy pro kryokonzervaci genetických zdrojů rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177395" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177395 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití termické analýzy pro kryokonzervaci genetických zdrojů rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
Kryoprotektivní látky (CPA) jsou důležitou součástí mnoha současných metod vitrifikace. SchopnostCPA vytvářet sklovitý stav ovlivňuje pravděpodobnost výskytu skelného přechodu a krystalizace vody.Termální vlastnosti a vitrifikační schopnost dvou kombinovaných CPA (PVS2 a PVS3), běžnýchvitrifikačních roztoků pro rostliny, a čtyř jednotlivých CPA (ethylenglykol, DMSO, glycerol asacharóza), které jsou součástí zmíněných PVS, byly hodnoceny pomocí diferenční skenovacíkalorimetrie (DSC) při standardních rychlostech chlazení/zahřívání 10 oC za minutu. U testovanýchCPA byl prokázán vliv koncentrace rozpuštěných látek na jejich vitrifikační schopnost. Byly definoványčtyři typické koncentrační oblasti, ve kterých docházelo ke sklovitému stavu a/nebo krystalizaci.Doporučujeme koncentraci rozpuštěných látek 0,7 g.gMINUS SIGN 1 jako univerzální vitrifikační koncentraci, kteráse vyznačuje skutečnou teplotou skelného přechodu CPA roztoku a omezenou krystalizací vody. Znalosttermálních vlastností CPA umožňuje navrhovat nové kombinované CPA s požadovanou vitrifikačníschopností s ohledem na použitou metodu kryoprezervace a vlastnosti kryoprezervovaného vzorku.
Název v anglickém jazyce
Use of thermal analysis for cryopreservation of plant genetic resources
Popis výsledku anglicky
Cryoprotective agents (CPAs) are an important part of many current vitrification methods. The abilityof CPA to form a glassy state affects the likelihood of glass transition and water crystallization. Thethermal properties and vitrification ability of two combined CPAs (PVS2 and PVS3), commonvitrification solutions for plants, and four individual CPAs (ethylene glycol, DMSO, glycerol, andsucrose) that are part of the mentioned PVSs were evaluated using differential scanning calorimetry(DSC) at standard cooling/heating rates of 10oC per minute. The influence of the concentration ofdissolved substances on their vitrification ability was demonstrated for the tested CPAs. Four typicalconcentration regions were defined in which the glassy state and/or crystallization occurred. Werecommend a solute concentration of 0.7 g.gMINUS SIGN 1 as a universal vitrification concentration that features thetrue glass transition temperature of the CPA solution and limited water crystallization. Knowledge ofthe thermal properties of CPA makes it possible to design new combined CPA with the desiredvitrification ability, taking into account the cryopreservation method used and the properties of thecryopreserved sample.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
72
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
39-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—