Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení tepelného stresu u prasat ve výkrmu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F05%3A%230000032" target="_blank" >RIV/00027014:_____/05:#0000032 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení tepelného stresu u prasat ve výkrmu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vytvořený model vyjadřuje tepelný stres (TS) u vykrmovaných prasat využívá neinvazní metodu. Kritéria pro hodnocení úrovně TS jsou přírůstek hmotnosti (PH), pohybová aktivita (PA) a doba ležení (LE). Úroveň TS x index Hx byl vytvořen vztahem naměřených hodnot v experimentální periodě s TS (teplota prostředí 20, 25 a 30 st.C) a hodnotami v termo neutrální periodě (15 st.C). Výsledek je vyjádřen v %. Když Hx = 100 %, je zvíře v pohodě. Při zvyšující se teplotě prostředí se index získaných hodnot snižuje.Vporovnání s dojnicemi je snížení indexu Hx poměrně malé. U vykrmovaných prasat bylo dosaženo na úrovni teploty 30 st.C největší redukce u PA (Hx = 85,4 %). U dalších ukazatelů bylo dosaženo indexu Hx u PH 90,3 a LE 96,5.

  • Název v anglickém jazyce

    A valuation of heat stress at fattening pigs

  • Popis výsledku anglicky

    A created model that expressed a heat stress (HS) at fattening pigs used noninvasive Metod. Kriteria for determination of HS-level there are weight gain (WG- g. head-1.day-1), move aktivity (MA- minute per 24 h), and resting duration (RE- minute per 24 h). The HS-level (Hx index) was created by relation of named quantities at experiments at HS-period (at temperature levels 20, 25 and 30 degr.C) and thermo-neutral period (15 degr.C). Result Hx is expressed in percentages. When Hx = 100 %, the animal is well-being. On increasing ambient temperatures, the Hx-index of named quantities is sinking. In confront with dairy cows is Hx-index decreasing slight. At fattening pigs was reached on temperature level 30 degr.C the largest reduction at MA (Hx= 85.4 %).At next quantities were reached at WG (90.3) and at RE (96.5).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce prasat

  • ISBN

    80-85645-50-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    241-244

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku