Hodnocení tepelného stresu u prasat ve výkrmu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F05%3A%230000032" target="_blank" >RIV/00027014:_____/05:#0000032 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení tepelného stresu u prasat ve výkrmu
Popis výsledku v původním jazyce
Vytvořený model vyjadřuje tepelný stres (TS) u vykrmovaných prasat využívá neinvazní metodu. Kritéria pro hodnocení úrovně TS jsou přírůstek hmotnosti (PH), pohybová aktivita (PA) a doba ležení (LE). Úroveň TS x index Hx byl vytvořen vztahem naměřených hodnot v experimentální periodě s TS (teplota prostředí 20, 25 a 30 st.C) a hodnotami v termo neutrální periodě (15 st.C). Výsledek je vyjádřen v %. Když Hx = 100 %, je zvíře v pohodě. Při zvyšující se teplotě prostředí se index získaných hodnot snižuje.Vporovnání s dojnicemi je snížení indexu Hx poměrně malé. U vykrmovaných prasat bylo dosaženo na úrovni teploty 30 st.C největší redukce u PA (Hx = 85,4 %). U dalších ukazatelů bylo dosaženo indexu Hx u PH 90,3 a LE 96,5.
Název v anglickém jazyce
A valuation of heat stress at fattening pigs
Popis výsledku anglicky
A created model that expressed a heat stress (HS) at fattening pigs used noninvasive Metod. Kriteria for determination of HS-level there are weight gain (WG- g. head-1.day-1), move aktivity (MA- minute per 24 h), and resting duration (RE- minute per 24 h). The HS-level (Hx index) was created by relation of named quantities at experiments at HS-period (at temperature levels 20, 25 and 30 degr.C) and thermo-neutral period (15 degr.C). Result Hx is expressed in percentages. When Hx = 100 %, the animal is well-being. On increasing ambient temperatures, the Hx-index of named quantities is sinking. In confront with dairy cows is Hx-index decreasing slight. At fattening pigs was reached on temperature level 30 degr.C the largest reduction at MA (Hx= 85.4 %).At next quantities were reached at WG (90.3) and at RE (96.5).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce prasat
ISBN
80-85645-50-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
241-244
Název nakladatele
Jihočeská univerzita
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
1. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—