Chemické složení, senzorické charakteristiky a profil mastných kyselin svaloviny býků plemene aberdeen angus, charolais, masný simentál a hereford
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000298" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000298 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of muscle from Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, and Hereford bulls
Popis výsledku v původním jazyce
Aberdeen Angus (AA), Charolais (CH), Simmental (SI), and Hereford (HE) bulls were used for determining breed differences in chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of MLLT. Intramuscular lipid contents were higher in AA andHE (P lt;0.05) than in CH and SI, but cholesterol contents were similar among the breed groups. The highest content of dry matter was found in HE (P lt;0.05), while AA had the lowest protein content (P lt;0.001). Meat from AA generally received the highest scores for different sensory characteristics (odour, flavour, texture, and juiciness). Concentrations of stearic acid in total muscle lipids were lower in SI than in CH (P lt;0.05), while total saturated fatty acids were lower in SI compared to CH (Plt;0.001) and AA (P lt;0.05). CH had less oleic acid and total monounsaturated fatty acids than AA (P lt;0.05), SI and HE (P lt;0.01). Concentrations of linolenic acid were highest in AA (P lt;0.01).
Název v anglickém jazyce
Chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of muscle from Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, and Hereford bulls
Popis výsledku anglicky
Aberdeen Angus (AA), Charolais (CH), Simmental (SI), and Hereford (HE) bulls were used for determining breed differences in chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of MLLT. Intramuscular lipid contents were higher in AA andHE (P lt;0.05) than in CH and SI, but cholesterol contents were similar among the breed groups. The highest content of dry matter was found in HE (P lt;0.05), while AA had the lowest protein content (P lt;0.001). Meat from AA generally received the highest scores for different sensory characteristics (odour, flavour, texture, and juiciness). Concentrations of stearic acid in total muscle lipids were lower in SI than in CH (P lt;0.05), while total saturated fatty acids were lower in SI compared to CH (Plt;0.001) and AA (P lt;0.05). CH had less oleic acid and total monounsaturated fatty acids than AA (P lt;0.05), SI and HE (P lt;0.01). Concentrations of linolenic acid were highest in AA (P lt;0.01).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—