Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemické složení, senzorické charakteristiky a profil mastných kyselin svaloviny býků plemene aberdeen angus, charolais, masný simentál a hereford

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000298" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000298 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of muscle from Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, and Hereford bulls

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aberdeen Angus (AA), Charolais (CH), Simmental (SI), and Hereford (HE) bulls were used for determining breed differences in chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of MLLT. Intramuscular lipid contents were higher in AA andHE (P lt;0.05) than in CH and SI, but cholesterol contents were similar among the breed groups. The highest content of dry matter was found in HE (P lt;0.05), while AA had the lowest protein content (P lt;0.001). Meat from AA generally received the highest scores for different sensory characteristics (odour, flavour, texture, and juiciness). Concentrations of stearic acid in total muscle lipids were lower in SI than in CH (P lt;0.05), while total saturated fatty acids were lower in SI compared to CH (Plt;0.001) and AA (P lt;0.05). CH had less oleic acid and total monounsaturated fatty acids than AA (P lt;0.05), SI and HE (P lt;0.01). Concentrations of linolenic acid were highest in AA (P lt;0.01).

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of muscle from Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, and Hereford bulls

  • Popis výsledku anglicky

    Aberdeen Angus (AA), Charolais (CH), Simmental (SI), and Hereford (HE) bulls were used for determining breed differences in chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of MLLT. Intramuscular lipid contents were higher in AA andHE (P lt;0.05) than in CH and SI, but cholesterol contents were similar among the breed groups. The highest content of dry matter was found in HE (P lt;0.05), while AA had the lowest protein content (P lt;0.001). Meat from AA generally received the highest scores for different sensory characteristics (odour, flavour, texture, and juiciness). Concentrations of stearic acid in total muscle lipids were lower in SI than in CH (P lt;0.05), while total saturated fatty acids were lower in SI compared to CH (Plt;0.001) and AA (P lt;0.05). CH had less oleic acid and total monounsaturated fatty acids than AA (P lt;0.05), SI and HE (P lt;0.01). Concentrations of linolenic acid were highest in AA (P lt;0.01).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    7

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus