Management routines at the time of farrowing-effects on teat success and postnatal piglet mortality from loose housed sows
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001380" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001380 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11013.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11013.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2010.09.012" target="_blank" >10.1016/j.livsci.2010.09.012</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Management routines at the time of farrowing-effects on teat success and postnatal piglet mortality from loose housed sows
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this experiment was to study the effects of different management routines during farrowing on latency to first suckle, heat loss, weight gain and postnatal mortality. 872 piglets were subjected to one of six different routines: control (CON);placed in creep area (CREEP); placed at the udder (UDDER); dried and placed back where found (DRY); dried and placed in creep area (DRYCREEP); dried and placed at the udder (DRYUDD). Latency from birth to first suckle was shortest for piglets in the DRYUDD and UDDER (P<0.001). More live born piglets died in the UDDER compared to the other treatments (P<0.001), but there were no other differences between the treatments with regards to postnatal mortality. Regardless of treatment, several piglet-related factors were found to be highly important for postnatal mortality: number of functional teats per piglet (P<0.001), birth weight (P<0.001), the latency from birth to first suckle (P<0.01), and rectal temperature at 2 hours after birth (P<0
Název v anglickém jazyce
Management routines at the time of farrowing-effects on teat success and postnatal piglet mortality from loose housed sows
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was to study the effects of different management routines during farrowing on latency to first suckle, heat loss, weight gain and postnatal mortality. 872 piglets were subjected to one of six different routines: control (CON);placed in creep area (CREEP); placed at the udder (UDDER); dried and placed back where found (DRY); dried and placed in creep area (DRYCREEP); dried and placed at the udder (DRYUDD). Latency from birth to first suckle was shortest for piglets in the DRYUDD and UDDER (P<0.001). More live born piglets died in the UDDER compared to the other treatments (P<0.001), but there were no other differences between the treatments with regards to postnatal mortality. Regardless of treatment, several piglet-related factors were found to be highly important for postnatal mortality: number of functional teats per piglet (P<0.001), birth weight (P<0.001), the latency from birth to first suckle (P<0.01), and rectal temperature at 2 hours after birth (P<0
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IAA603070801" target="_blank" >IAA603070801: Vliv chování a vokalizace selat na mateřské chování prasnice ve vztahu k mortalitě selat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Livestock Science
ISSN
1871-1413
e-ISSN
—
Svazek periodika
136
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
225-231
Kód UT WoS článku
000288839500022
EID výsledku v databázi Scopus
—