Technologická hodnota a nutriční složení křepelčích vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001676" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001676 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12117.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12117.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologická hodnota a nutriční složení křepelčích vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Technologická hodnota a nutriční složení vajec byly analyzovány u dvou linií japonských křepelek (HG a LG), které byly dlouhodobě selektovány na tvar růstové křivky bez ovlivnění dospělé hmotnosti. Výsledky prokázaly, že tvar růstové křivky ovlivňuje především technologickou hodnotu a nutriční složení bílku. Relativně rychlý růst bezprostředně před nástupem snášky (typický pro linii HG) byl spojen s nižší produkcí bílku (nižší hmotností bílku), který obsahoval vyšší koncentrací sušiny a bílkovin. To seprojevilo ve vyšší technologické hodnotě bílku (ve vyšších hodnotách Haughových jednotek).
Název v anglickém jazyce
Technological value and nutritional composition of quail eggs
Popis výsledku anglicky
The technological quality and nutritional composition of eggs were analyzed in 2 lines of Japanese quail that have been long-term divergently selected for shape of the growth curve (the HG and LG lines). The results showed that the postnatal growth pattern affects above all technological quality and chemical composition of albumen. A relatively fast growth before onset of lay (typical for the HG) was associated with a lower albumen weight. This albumen contained the higher concentrations of dry matter and proteins which was expressed in higher values of Haugh units.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů