Strategie chovu dojnic v době stání na sucho
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001726" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001726 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12172.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12172.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Strategie chovu dojnic v době stání na sucho
Popis výsledku v původním jazyce
Nejnáročnějším obdobím pro dojnice je konec březosti a přechod do laktace. Intenzivní šlechtění na mléčnou užitkovost se projevilo výrazným zvýšením potenciálu mléčné produkce, který není na počátku laktace v souladu s příjmem energie. Důsledkem je negativní energetická bilance (NEB) provázející vysokoužitkové dojnice v prvních měsících laktace. Energetická rovnováha u vysokoužitkových dojnic v předporodním období má přímý vliv na produkci mléka, plodnost a náchylnost k metabolickým a mfekčním chorobám(Mulligan a Doherty, 2008). Úroveň metabolického stresu u dojnic v tranzitním období často přímo souvisí s energetickým stavem před a po porodu (Mulligan et al., 2006a, b). Snížení příjmu sušiny po otelení je spojováno se zvýšenou tělesnou kondicí před porodem.
Název v anglickém jazyce
Strategies of dairy cow feeding during the dry-off period
Popis výsledku anglicky
In this experiment two strategies of dairy cow management and feeding were compared during the dry-off period and their effect on dry matter intake and milk production was evaluated. Shortened dry period to 33.4 and feeding the same lactation diet as forthe cows in the 2nd part of lactation increased dry matter intake approximately about 4.11 kg per day while cows yielded in the average 15.84 kg of milk per day. Shortened dry period however, did not increase postpartum dry matter intake. In contrary, postpartum dry matter was higher (about 0.68 kg/cow/day) in the group of cows with traditional dry period (57.1 days) and fed a diet responding nutrition requirements of dry-off cows which energy density was increased last three weeks prior calving by addition of concentrates. The strategy of shortened dry period decreased milk yield about 3.23 kg/cow/day during the first 100 days of lactation.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů