Vliv porodní hmotnosti selat na jejich růst a jatečné ukazatele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230001998" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0001998 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14043.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14043.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porodní hmotnosti selat na jejich růst a jatečné ukazatele
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo vyhodnotit vztah mezi porodní hmotností selat a jejich následnou růstovou schopností a ukazateli jatečně hodnoty. Data byla získána od 80 selat, u kterých byla individuálně zjišťována porodní hmotnost, hmotnost ve věku 21, 28, 38 dnů, 4a 2 týdny před porážkou a hmotnost porážková. Pro jednotlivá období byly na základě zjištěných hmotností vypočítány průměrné denní přírůstky hmotnosti. Výkrm byl ukončen u všech prasat ve stejný den. Po porážce byl zjištěn podíl libového masa a hodnotypH1 kýty a pečené, laboratorně byl stanoven podíl intramuskulárního tuku a ztráta masné šťávy odkapem. Data byla roztříděna podle porodní hmotnosti do čtyř skupin (G1: méně než 1000 g> G2: 1001-1200 g, G3: 1201-1500 g, G4: 1501 g a více). Se zvyšující seporodní hmotností selat došlo ke zvyšování průměrného denního přírůstku hmotnosti od narození do odstavu, po odstavu až do porážky. Díky vysokému dennímu přírůstku dosáhla prasata skupiny G4 porážkové hmotnosti o měsíc dříve než prasata
Název v anglickém jazyce
Effect of piglets´ birth weight on their growth and carcass traits
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was to investigate the relationship among birth weight and growth performance and carcass quality. Data were collected from 80 crossbred piglets. Individual body weight was measured at birth, at the age of 21, 28 and 38 days,4 weeks before slaughter, 2 weeks before slaughter and one day before slaughter. Average daily weight gains in separate intervals were calculated. Fattening period was finished at the same day for all pigs. Lean meat percentage and pH1 value were measured after slaughter, drip loss and intramuscular fat content were analysed in laboratory. Data were divided into 4 groups according birth weight of piglets (G1: less than 1000 g, G2:1001-1200 g, G3:1201-1500 g, G4: 1501 g and more). Increased birth weightresulted in increased daily weight gain from birth to weaning (28 days), after weaning and also from birth to slaughter. The high daily weight gain in group G4 enabled pigs to reach slaughter weight one month earlier than pigs from G2 gro
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111A166" target="_blank" >QI111A166: Biotechnologické postupy v reprodukci a odchovu prasat jako nástroj ekonomického růstu a konkurenceschopnosti odvětví</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
60-63
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—