Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Faktory ovlivňující kvalitu píce kukuřice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002095" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002095 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14142.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14142.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Faktory ovlivňující kvalitu píce kukuřice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kukuřice setá je významná krmná energetická pícnina, která je součástí krmných dávek přežvýkavců, hlavně skotu, kde tvoří základ celoroční směsné krmné dávky. Pokus se silážní kukuřicí byl založen na jaře 2013. Vyseto bylo 14 hybridů, které byly kategorizovány dle čísla ranosti FAO (rané, středně rané a středně pozdní), způsobu využití (siláž, zrno, kombinované), typu zrna (flint, dent a mezityp) a typu hybridu (stay green, rovnoměrně zrající a rychle zrající). Z výsledů vyplývá, že FAO významně ovlivňovalo podíl palic, obsah vlákniny a stravitelnost NDF. Typ zrna vykázal vliv na podíl palice, stravitelnost NDF a obsah škrobu. Způsob využití ovlivnil všechny sledované parametry mimo obsah NDF, zatímco typ hybridu průkazně neovlivňoval žádný z parametrů. Širší zobecnění výsledků není možné s ohledem na jejich jednoletý charakter i menší rozsah souboru.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of selected factors to quality of silage maize

  • Popis výsledku anglicky

    Maize is an important energetic forage fodder, which is involved in feed ration of ruminants, mainly cattle, and form the basis of a year-round mixed ration. Experiment with silage maize was based in the spring 2013. Altogether 14 hybrids categorized according to FAO figures earliness (early, medium early and medium late), use (silage, grain, combined), type of grain (flint, dent and intermediate type), and the type of hybrid (stay green, continuously maturing and fast maturing) were sown. According tothe results, FAO number significantly influenced the proportion of ears, fibre content and digestibility of NDF. Type of grains influenced the proportion of ears, digestibility of NDF and starch content. Used method influenced all evaluated parameters except the NDF content, while type of hybrid significantly did not affect any of the parameters. Broad generalization of the results is not possible due to their one-year period and relatively small size of experiment.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální témata v pícninářství a trávníkářství 2014

  • ISBN

    978-80-213-2529-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    63-68

  • Název nakladatele

    ČZU

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    4. 12. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku