Faktory ovlivňující kvalitu píce kukuřice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002095" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002095 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14142.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14142.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující kvalitu píce kukuřice
Popis výsledku v původním jazyce
Kukuřice setá je významná krmná energetická pícnina, která je součástí krmných dávek přežvýkavců, hlavně skotu, kde tvoří základ celoroční směsné krmné dávky. Pokus se silážní kukuřicí byl založen na jaře 2013. Vyseto bylo 14 hybridů, které byly kategorizovány dle čísla ranosti FAO (rané, středně rané a středně pozdní), způsobu využití (siláž, zrno, kombinované), typu zrna (flint, dent a mezityp) a typu hybridu (stay green, rovnoměrně zrající a rychle zrající). Z výsledů vyplývá, že FAO významně ovlivňovalo podíl palic, obsah vlákniny a stravitelnost NDF. Typ zrna vykázal vliv na podíl palice, stravitelnost NDF a obsah škrobu. Způsob využití ovlivnil všechny sledované parametry mimo obsah NDF, zatímco typ hybridu průkazně neovlivňoval žádný z parametrů. Širší zobecnění výsledků není možné s ohledem na jejich jednoletý charakter i menší rozsah souboru.
Název v anglickém jazyce
Influence of selected factors to quality of silage maize
Popis výsledku anglicky
Maize is an important energetic forage fodder, which is involved in feed ration of ruminants, mainly cattle, and form the basis of a year-round mixed ration. Experiment with silage maize was based in the spring 2013. Altogether 14 hybrids categorized according to FAO figures earliness (early, medium early and medium late), use (silage, grain, combined), type of grain (flint, dent and intermediate type), and the type of hybrid (stay green, continuously maturing and fast maturing) were sown. According tothe results, FAO number significantly influenced the proportion of ears, fibre content and digestibility of NDF. Type of grains influenced the proportion of ears, digestibility of NDF and starch content. Used method influenced all evaluated parameters except the NDF content, while type of hybrid significantly did not affect any of the parameters. Broad generalization of the results is not possible due to their one-year period and relatively small size of experiment.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální témata v pícninářství a trávníkářství 2014
ISBN
978-80-213-2529-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
63-68
Název nakladatele
ČZU
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
4. 12. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—