Chemická ochrana horní vrstvy silážované kukuřice před aerobní degradací
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002204" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002204 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15045.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15045.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemická ochrana horní vrstvy silážované kukuřice před aerobní degradací
Popis výsledku v původním jazyce
Stále častěji se při silážování kukuřice aplikují na povrch silážované hmoty chemické konzervační přípravky, které mají snížit riziko aerobní degradace, probíhající v povrchových vrstvách v důsledku větší expozice kyslíku. Cílem bylo zjistit nutriční a fermentační ukazatele kukuřičné siláže ošetřené při zakládání postřikem povrchu silážované řezanky. Jako aditivum byl použit nový přípravek s komerčním názvem Albit (poly-beta-hydroxybutyric acid) a již ověřený silážní přípravek Safesil (dusitan sodný, benzoát sodný a sorbát draselný). Použití obou testovaných chemických přísad na povrchu silážované kukuřice mělo pozitivní účinky (P < 0,05) na snížení ztrát sušiny a zvýšení poměru kyseliny mléčné ke kyselině octové, což je uznávaný ukazatel výsledku kvality fermentačního procesu.
Název v anglickém jazyce
Chemical protection of top layer of maize silage against aerobic degradation
Popis výsledku anglicky
More and more, chemical preservatives, that can reduce the risk of aerobic degradation taking place in the surface layer due to increased exposure to oxygen, are applied to the surface of the ensiled maize during its ensiling. The aim was to determine the nutritional and fermentation characteristics of corn silage treated in the establishment of silage ensiled forage sprayed surface. Two additive was used, a new product with a trade name Albit (poly-beta-hydroxy butyric acid) and still verified silage preparation Safesil (sodium nitrite, sodium benzoate and potassium sorbate). The application of both tested chemical additive on the surface of ensiled maize had positive effects (P<0.05) on the reduction of DM losses and increase the lactic acid to acetic acid ratio, which is a recognized indicator of the quality of the result of the fermentation process.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
42-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—