Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemická ochrana horní vrstvy silážované kukuřice před aerobní degradací

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002204" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002204 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15045.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15045.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chemická ochrana horní vrstvy silážované kukuřice před aerobní degradací

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stále častěji se při silážování kukuřice aplikují na povrch silážované hmoty chemické konzervační přípravky, které mají snížit riziko aerobní degradace, probíhající v povrchových vrstvách v důsledku větší expozice kyslíku. Cílem bylo zjistit nutriční a fermentační ukazatele kukuřičné siláže ošetřené při zakládání postřikem povrchu silážované řezanky. Jako aditivum byl použit nový přípravek s komerčním názvem Albit (poly-beta-hydroxybutyric acid) a již ověřený silážní přípravek Safesil (dusitan sodný, benzoát sodný a sorbát draselný). Použití obou testovaných chemických přísad na povrchu silážované kukuřice mělo pozitivní účinky (P < 0,05) na snížení ztrát sušiny a zvýšení poměru kyseliny mléčné ke kyselině octové, což je uznávaný ukazatel výsledku kvality fermentačního procesu.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical protection of top layer of maize silage against aerobic degradation

  • Popis výsledku anglicky

    More and more, chemical preservatives, that can reduce the risk of aerobic degradation taking place in the surface layer due to increased exposure to oxygen, are applied to the surface of the ensiled maize during its ensiling. The aim was to determine the nutritional and fermentation characteristics of corn silage treated in the establishment of silage ensiled forage sprayed surface. Two additive was used, a new product with a trade name Albit (poly-beta-hydroxy butyric acid) and still verified silage preparation Safesil (sodium nitrite, sodium benzoate and potassium sorbate). The application of both tested chemical additive on the surface of ensiled maize had positive effects (P<0.05) on the reduction of DM losses and increase the lactic acid to acetic acid ratio, which is a recognized indicator of the quality of the result of the fermentation process.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    42-44

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus