Chov dojeného skotu - technologie, technika, management
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002215" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002215 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15059.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15059.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chov dojeného skotu - technologie, technika, management
Popis výsledku v původním jazyce
Texty v knize se soustředily na problematiku chovu dojených stád skotu při splnění podmínek welfare a chovného komfortu. Na začátku této knihy jsou uvedeny přehledy způsobů ustájení a typů technologie v České republice, ve kterých jsou odchovávána telata v období mléčné a rostlinné výživy, jalovice, dojnice, krávy v období stání na sucho a býci ve výkrmu. Uvedena je problematika základních fyziologických charakteristik skotu, včetně specifikace chladového a tepelného stresu u skotu, odbornou a zootechnickou terminologii ve vztahu k ustájení a technologiím, popis chování skotu, včetně uvedení vybraných abnormalit v jeho chování. V knize jsou soustředěny současné poznatky o optimalizaci chovného prostředí, tj. požadavky na stájovou kubaturu, osvětlení stájí, čekáren a dojíren (včetně možností osvětlení vemene - struků při dojení), napájení skotu a požadavků na napajedla. Kapitola technika krmení se věnuje detailům managementu krmení telat mlezivovou a mléčnou výživu, stručně je popsána take technika přípravy směsných krmných dávek (TMR), a to včetně využití plně automatických systémů pro jejich přípravu a zakládání ve stájích. Z technologického pohledu jsou zde mj. uvedeny požadavky na krmný stůl, žlab, požlabnici a předpožlabnicový schůdek. Speciální část je věnována podlahám ve stájích (profilování podlah, roštové podlahy, způsoby odklizu kejdy, mrvy a hnoje). V dalších kapitolách knihy jsou uvedena specifika systémů a forem ustájení telat, jalovic, krav v období stání na sucho a dojnic, ale i plemenných býků a býků ve výkrmu. Značná pozornost je věnována problematice dojení krav. Zvláštní pozornost věnoval autorský kolektiv problematice efektivnosti výstavby stájových objektů ve formě nízkonákladových, resp. minimalistických objektů a kompostových stájí. Jako perspektivní technologie 21. století je uvedena i kruhová stáj pro velká stáda. V knize je také rukoveť pro investory a přehled platen legislativy pro chov skotu.
Název v anglickém jazyce
Breeding of dairy cattle - technology, engineering, and management
Popis výsledku anglicky
The text mainly discusses the problematic of breeding of dairy cattle under the conditions of welfare and breeding comfort. First, the authors present an overview of different ways of cattle housing technologies in the Czech Republic throughout different stages of cattle’s life. Next, to ensure the comprehensiveness of the book, the authors have included several main chapters covering the following issues: Basic physiological characteristics of the animal, including the specification of cold and heat stress in cattle; Professional terminology of cattle housing; Cattle behavior, including examples of abnormal behavior; and finally conditions of welfare in dairy cattle breeding. Furthermore, the book discusses current knowledge about optimizing the nurturing conditions, including the stall space, lighting in feed alleys, resting area, waiting rooms and in milking parlours. In the chapter “Feeding techniques” the authors discuss the details of management for colostrum calf feeding and infant milk replacers, including the issue of pasteurization of waste and raw milk with the use of techniques for preparing milk beverages (dosing, temperature maintenance, homogenization) and briefly describes the technique of preparing total mixed ration (TMR). From a technological perspective, the authors list the requirements for the feeding table, manger wall and step in front of manger wall. A special section is devoted to the types of floors and floor requirements in stables and the problematic of bedding materials (dimensional parameters, design, the importance of individual parts, type of beddings including the possibility of alkalization etc.). Moreover, considerable attention is paid to technological elements of milking conditions for the optimal choice of milking parlours. A special attention is paid to the issue of the low-cost and effective stable construction, including various examples (e.g. circular stables for large herds, compost bedded barns for dairy cows etc.).
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-86726-70-0
Počet stran knihy
243
Název nakladatele
Profi Press s.r.o.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—