Kritéria pro výběr hybridů kukuřice na siláž
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002340" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002340 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26296080:_____/15:#0001475
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15182.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15182.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kritéria pro výběr hybridů kukuřice na siláž
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je doporučit zemědělské veřejnosti kritéria pro výběr hybridů kukuřice na siláž. V úvodu jsou popsány základní charakteristiky kukuřice. V dalších kapitolách jsou popisovány faktory, např. stravitelnost NDF, obsah a degradovatelnost škrobu, chutnost, silážovatelnost, ranost, rychlost dozrávání rostlin, odolnost, termín a způsob sklizně. Na výčet faktorů, které jsou pro výběr hybridů kukuřice na siláž důležité, navazuje informace o nutričních a fermentačních ukazatelích. Stěžejní částí metodiky je doporučení metod hodnocení hybridů, včetně několika příkladů.
Název v anglickém jazyce
Criteria for selecting maize hybrids of silage
Popis výsledku anglicky
Aim of the methodology is to recommend to the agricultural public criteria for the selection hybrids of maize silage. The introduction describes the basic characteristics of maize. In subsequent chapters describe the factors, for example, the digestibility of NDF content and starch degradability, palatability, ensilability, earliness, rate of maturation of plants, stamina, the date and way of the harvest. On the list of factors which are selection of maize hybrids for silage important, follows information concerning the nutritional and fermentation indicators. The fundamental part of the methodology is the recommended method evaluation of hybrids, including several examples.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210128" target="_blank" >QJ1210128: Inovovat systémy hodnocení kvality krmiv s důrazem na zavedení nového národního systému hodnocení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-88000-05-1
Číslo předpisu
17210/2015-2
Technické parametry
Smlouva o využití výsledků byla uzavřena se Svazem chovatelů českého strakatého skotu, z.s., zastoupeným doc. Dr. Ing. Josefem Kučerou.
Ekonomické parametry
Pokud budou farmáři využívat vhodnější hybridy s nadprůměrnou stravitelností NDF a pracovat s přesnějšími čísly (ne zastaralými z tabulek), zlepší se využitelnost krmiv a sníží důsledky metabolických poruch dojnic zhruba o 5 %.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů