Význam vhodné volby zdroje dusíkatých látek pro krmné směsi intenzivně chovaných brojlerových králíků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002372" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002372 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15209.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15209.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam vhodné volby zdroje dusíkatých látek pro krmné směsi intenzivně chovaných brojlerových králíků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem příspěvku bylo porovnat lupinu bílou (LB) a lupinu úzkolistou (LÚ) z hlediska jejich vlivu na produkci a složení mléka králic, růst a zdravotní stav odstavených králíků, stravitelnost živin, retenci dusíku a kvalitu jatečného těla. Byly sestaveny dvě laktační a dvě výkrmové diety. Kontrolní laktační dieta (LLB) a kontrolní výkrmová dieta (VLB) obsahovaly jako zdroj dusíkatých látek (NL) semena LB, zatímco pokusná laktační dieta (LLÚ) a pokusná výkrmová dieta (VLÚ) obsahovaly jako zdroj NL semena LÚ. Do pokusu bylo zařazeno 32 samic Hyplus, všechny po třetím porodu. Počet mláďat v každém vrhu byl ihned po porodu standardizován na 9. Sledovala se užitkovost samic, denní produkce mléka, užitkovost vrhů před odstavem i po odstavu, kvalita jatečného těla, stravitelnost živin a bilance dusíku. Výsledky experimentu potvrdily, že LB je velmi vhodným zdrojem NL a lze ji bezvýhradně doporučit do krmných směsí pro králíky. Lupina úzkolistá se zdá být dalším vhodným zdrojem NL, ale oproti LB byla zjištěna určitá negativa (nižší živá hmotnost samic v době odstavu, vyšší index zdravotního rizika u vykrmovaných králíků a nižší stravitelnost diet).
Název v anglickém jazyce
Importance of choice of suitable crude protein source for diets for intensively reared broiler rabbits
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper was to compare the white lupine (LB) and blue lupine (LÚ) in terms of their effect on milk production and milk composition of rabbit does, growth performance and health status of weaned rabbits, nutrient digestibility, nitrogen retention and carcass quality. Two lactation and two fattening diets were formulated. Control lactation diet and control fattening diet conatined LB as crude protein (CP) source, whereas experimental lactation diet and experimental fattening diet contained LÚ as CP source. A total of 32 Hyplus rabbit does were included in experiment, all of them were after third parturition. Number of kits were standardized to 9 right after birth. Performance of rabbit does, daily milk yield, performance of litters before and after weaning, carcass quality, digestibilit of nutrients and nitrogen balance was monitored. Results of this study confirmed that LB is a suitable CP source and can be unreservedly recommended for rabbit feeds. Blue lupin seems to be another suitable CP source, but in comparison with LB some negatives were found (lower live weight of rabbit does at weaning, higher health risk index in fattening rabbits and lower digestibility of diets).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů