Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologická kvalita mleziva v tuzemských chovech dojeného skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000184" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000184 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16185.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16185.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologická kvalita mleziva v tuzemských chovech dojeného skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V chovech dojeného skotu je předpokladem dobrého managementu mlezivové výživy telat kontrola kvality mleziva. Čeští chovatelé jsou dnes již zvyklí prověřovat jeho hustotu, avšak mikrobiologické kvalitě taková pozornost věnována není. Cílem této práce bylo zjistit, jaké jsou v chovech v ČR mikrobiologické parametry mleziva po jeho nadojení (34 chovů, 1062 vzorků). Průměrný celkový počet mikroorganismů (CPM) byl 2,6 mil. cfu/ml, koliformních mikroorganismů (CM) 11,9 tis. cfu/ml a nekoliformních bakterií (NCM) 12,8 tis. cfu/ml. Limit CPM <100 tis. cfu/ml splnilo pouhých 27,1 % vzorků, limit CM < 10 tis. cfu/ml 84,2 % vzorků a limit NCM <5 tis. cfu/ml splnilo 81,4 % vzorků. Výsledky ukazují na značné rezervy v oblasti hygieny získávání mleziva, což představuje výrazné riziko pro zdraví telat.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological Quality of Colostrum in Czech dairy herds

  • Popis výsledku anglicky

    Colostrum quality testing is the prerequisite of well-adjusted management of colostrum nutrition at dairy calves. Nowadays, Czech farmers routinely check the density of colostrum, but not so careful attention is paid to its microbiological quality. The aim of this study was to determine, what the microbiological parameters of colostrum after milking are in the Czech Republic (34 operations, 1062 samples). The mean total plate count (TPC) was 2,600,000 cfu/ml, total coliform count (TCC) 11,900 cfu/ml and total non-coliform count (TNCC) was 12,800 cfu/ml. Recommended industry standard of TPC of <100,000 cfu/ml have fulfilled only 27.1 % of samples, limit of TCC of <10,000 cfu/ml 84.2% of samples and for TNCC <5,000 cfu/ml have fulfilled 81.4 % of samples. The results indicate significant reserves in hygiene associated with obtaining colostrum. Highly contaminated colostrum poses a considerable health risk for dairy calves.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Komplexní řízení mlezivové výživy telat a její zlepšování jako přirozený nástroj k podpoře zdraví telat, tlumení nákaz a snížení potřeby antibiotik</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    U - Předmět řešení projektu je utajovanou skutečností podle zvláštních právních předpisů nebo je skutečností, jejíž zveřejnění by mohlo ohrozit činnost zpravodajské služby. Údaje o projektu jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné