Hygienické aspekty pastevniho chovu drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000089" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000089 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17087.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17087.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hygienické aspekty pastevniho chovu drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Volný výběh představuje důležitý aspekt v pastevním chovu drůbeže, zatím však máme omezené znalosti o tom, jak různý způsob ustájení a chovného systému ovlivňuje růstovou výkonnost a osídlování patogeny, které běžně kontaminují potraviny. Hlavním cílem této studie bylo zhodnotit vliv různých způsobů ustájení (především stálý pevný přístřešek oproti menšímu mobilnímu, s nebo bez přístupu k venkovní pastvě) a chov různých genotypů brojlerů či nosnic. Hlavním sledovaným faktorem byla přítomnost a změny počtu bakterií ve střevním traktu kuřat včetně těch patogenních jako jsou Campylobacter sp. a Salmonella sp. Studie zahrnovala tři dílčí pokusy. Výsledky ukázaly rozdíly ve střevní mikrobiotě: Pokusy I a II potvrdily snížení počtů koliformních bakterií ve slepém střevě pastevních kuřat, pokus III prokázal signifikantní zvýšení počtu prospěšných bakterií mléčného kvašení v ileu nosnic s volným přístupem k venkovní pastvě.
Název v anglickém jazyce
Gallus gallusf. domestica
Popis výsledku anglicky
Outdoor access stands for an important part of organic and free-range poultry production, yet limited information exists on the effect of various housing and production systems on growth performance and colonization of food-borne pathogens. Therefore, the primary purpose of the current study was to evaluate the influence of different housing systems (particularly fixed versus small, portable houses, with and without outdoor access to pasture) and usage of different genotypes of broilers and laying hens. The fundamental factor which was focused was a presence and quantitative changes in common gastrointestinal microbiota including pathogenic genera like Campylobacter sp. and Salmonella sp. The study comprised three pasturing experiments. The results showed differences in intestinal microbiota: Experiments I and II confirmed lowering counts of coliforms in pasture-reared broilers in caecum, experiment III proved a significant increase of beneficial lactic acid bacteria in laying hens' ileum with free access to pasture.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů