Měření kyselosti v bachoru pomocí speciálního bolusu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000150" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000150 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17152.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17152.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření kyselosti v bachoru pomocí speciálního bolusu
Popis výsledku v původním jazyce
V bachoru dojnic probíhají složité procesy trávení, při nichž vznikají kyseliny, které zvyšují celkovou kyselost. Pokud překročí obsah kyselin v bachoru určitou mez a pH klesne pod 5,8 (Mottram et. al. 2008), může nastat tzv. acidóza, která může negativně ovlivnit příjem krmiva, produkci i kvalitu mléka a celkový zdravotní stav zvířat, včetně nemocí končetin (laminitis). Riziko acidózy lze snížit vyšším zastoupením fyzikálně efektivní neutrálně detergentní vlákniny (peNDF). Kyselost v bachoru lze zjistit pomocí sondy eCOW, stabilně umístěné v bachoru (Phillips et al. 2010). Tento způsob kontinuálního měření pH uvnitř bachoru poprvé představili autoři systému Mottram et. al. (2008).Cílem práce bylo s využitím speciální bachorové sondy eCOW popsat průběh pH v bachoru u dojnic krmených různými krmnými dávkami na hranici rizika acidózy.
Název v anglickém jazyce
Measurement Acidity in Rumen Using a Special Bolus
Popis výsledku anglicky
The rumen of dairy cows is a place of complicated digestion processes that increase the total acidity. If the acid contents in the rumen exceeds a specific limit (often set at pH 5.8), so called acidosis which may occur and negatively affect the feed intake, the production and quality of milk and the general health condition of the animals, including limb diseases (laminitis). The risk of acidosis can be reduced by higher proportion of physically efficient neutral detergent fibre (peNDF). The aim of the study was using special probes rumen eCOW describe the process of pH in the rumen of dairy cows fed with different feed rations on the border of the risk of acidosis. Measurements showed large differences in the pH in the rumen during the day as the cows and between periods. Dairy cows respond to many influences, about which we can only assume, but they are capable the fluctuations of pH fairly quickly eliminated.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů