Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dlouhodobé skladování mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000134" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000134 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/18133.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18133.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dlouhodobé skladování mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem předložené technologie je využití možnosti dlouhodobého skladování pivovarského mláta v autovaku bez použití konzervačních přípravků. V pokusech bylo prokázáno, že tato technologie skladování umožní tvořit zásoby na delší dobu (2-3 měsíce) než je nyní v provozu běžné (2 týdny).

  • Název v anglickém jazyce

    Long-term storage of wet brewers' grains in truck-bag without the use of additives

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the presented technology is to use the possibility of long-term storage of beer brewing in a truck-bagging without the use of additives. In experiments it has been proven that this storage technology will make inventories for a longer period (2-3 months) than is currently common (2 weeks).

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    OT/VÚŽV/08/2018

  • Číselná identifikace

    OT/VÚŽV/08/2018

  • Technické parametry

    V systému truck bagging se do korby nákladního auta mláto vsype v pivovaru z mlátníku. Mlátník je silo, ve kterém se skladuje před expedicí. Mláto se do mlátníku v pivovaru dopravuje potrubím. Ke spotřebiteli, farmáři je pak mláto dopravováno na korbě nákladního automobilu. Je nezbytné, aby na převoz byla korba zaplachtována, do mláta by se totiž neměly dostat ani bakterie v poletujícím prachu, nebo dokonce déšť při špatném počasí (i plachta musí být čistá). Plachta také pomáhá udržovat vysokou teplotu mláta uvnitř. Z korby speciálního nákladního automobilu se na farmě na rovném místě (pozor na svažitost) do vaku jednorázově vsype cca 25 tun čerstvého, ještě teplého (více než 60 °C) mláta. Po vsypání mláta do vaku se konec vaku neprodyšně uzavře a zatíží (nejlépe zátěžovými pytli naplněnými štěrkem nebo kačírkem). Smlouva č. 155/2018 o uplatnění technologie č. OT/VŮŽV/08/2018 byla podepsána s uživatelem technologie firmou MRÁZ AGRO CZ s.r.o. Blatná (Jiráskova 201, 388 01 Blatná, IČ: 26077922, DIČ: CZ 26077922). Za společnost MRÁZ AGRO CZ s.r.o. Blatná potvrzení o výrobě podepsal Vladimír Mráz (vladimir.mraz.ml@mrazagro.cz) dne 18.5.2018.

  • Ekonomické parametry

    Pivovarské mláto je během roku produkováno nerovnoměrně, proto je nutná jeho konzervace, zejména v letních měsících. Mláto, uchovávané za přítomnosti vzduchu ale podléhá rychle zkáze, proto se silážuje. Pro dlouhodobější skladování se doporučuje konzervace pivovarského mláta vybranými silážními přípravky, případně ještě mixem s nějakým materiálem absorbujícím vlhkost. To ale vyžaduje více nákladů a přitom se ztrácí přednosti čerstvého mláta, které má navržená technologie, tedy vysoká teplota cca 70 °C a téměř nulová kontaminace mikroorganizmy. Předností je také rychlé dosažení anaerobního stavu v silážované hmotě. Ekonomický přínos lze jen odhadovat a v každém podniku může být rozdílný. Záleží i na tom, jaký má podnik smlouvu s dodavatelem mláta.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027014

  • Název vlastníka

    VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem

    https://vuzv.cz/_privat/18133.pdf