Sledování kvalitativních parametrů vojtěšky seté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000233" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000233 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26296080:_____/20:N0000035
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20213.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20213.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování kvalitativních parametrů vojtěšky seté
Popis výsledku v původním jazyce
Precizní zemědělství má velký potenciál poskytovat produktivnější a udržitelnější zemědělskou produkci. Principem precizního zemědělství je sbírat informace velké početnosti. Následně získaná data využít pro přizpůsobení se těmto rozdílům. Nároky na kvalitu krmiv v precizním zemědělství je obtížné stanovit prostřednictvím klasických analytických metod. Na sledovaných lokalitách Troubsko a Hrušovany nad Jevišovkou byla v roce 2019 v provozních pokusech hodnocena řezanka vojtěšky seté z hlediska nutričních hodnot. Z těchto lokalit byly ve 3 sečích odebírány vzorky řezanky a v laboratořích stanoveny nutriční hodnoty (sušina, NL, NDF, ADF, popeloviny) pomocí chemických a NIRs analýz. Kalibračními modely chceme dosáhnout vyšší přesnost stanovení intime hodnot s použitím přístrojů AgriNIRs u řezanky vojtěšky.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of qualitative parameters of Alfalfa
Popis výsledku anglicky
Precise agriculture has great potential to provide more productive and sustainable agricultural production. The principle of precision agriculture is to collect information of high countability and then use the data obtained to adapt to these differences. Demands for feed quality in precision agriculture are difficult to determine through classical analytical methods. In the monitored localities of Troubsko and Hrušovany nad Jevišovkou, alfalfa seed was evaluated in operational experiments in 2019 in terms of nutritional values. Meat samples were taken from these localities in 3 sections and nutritional values (dry matter, NL, NDF, ADF, ash) were determined in laboratories using chemical and NIRs analyzes. Calibration models represent for more accurate in time determinations using AgriNIRs for alfalfa.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810137" target="_blank" >QK1810137: Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
479-482
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—