Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie shredlage a mléčná užitkovost

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000124" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000124 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21119.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21119.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie shredlage a mléčná užitkovost

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kukuřičná siláž má mimořádný význam ve výživě dojnic a skotu ve výkrmu. Pro její kvalitu je zásadní podíl klasu, ve kterém je obsaženo cca 65 % živin, přičemž koncentrace energie v něm dosahuje 8,0-8,2 MJ NEL/kg sušiny. Kukuřičná siláž společně s travními, vojtěškovými či jetelovými senážemi rozhoduje o struktuře krmné dávky a následně i o fyziologické funkci trávicího ústrojí zvířete. Technologie sklizně kukuřice souvisí se strukturou silážované kukuřice, resp. s množstvím efektivní vlákniny v dietě. V posledních letech se z USA do Evropy dostala nová technologie sklizně kukuřice na siláž, označovaná jako „Shredlage". Jejím cílem je rozdrtit kukuřičná zrna (min. 85 % zrna nejméně na 4, ale i 8 částí) a zároveň nařezat stonky kukuřice podélně. Dochází tak k větší expozici vnitřku buněk pro fermentaci a mikrobiální aktivitu v bachoru. Vzhledem k delší řezance siláže „Shredlage“ a vyššímu podílu fyzikálně efektivní vlákniny lze zajistit dobrou strukturu diety i při vyšším podílu kukuřičné siláže v krmné dávce.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of Shredlage and Milk Performance

  • Popis výsledku anglicky

    When feeding corn silage processed using the technology of Shredlage, statistically insignificantly higher (P > 0.05) milk performance was achieved (by 0.89 kg). Despite of a lower concentration of milk fat was found in the Shredlage diet, the overall daily fat production was higher likewise other parameters (FCM, ECM). Any metabolic disorders occurred at feeding Shredlage corn silage.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XIV.

  • ISBN

    978-80-8077-711-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    51-54

  • Název nakladatele

    University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    9. 8. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku