Technologie shredlage a mléčná užitkovost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000124" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000124 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21119.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21119.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie shredlage a mléčná užitkovost
Popis výsledku v původním jazyce
Kukuřičná siláž má mimořádný význam ve výživě dojnic a skotu ve výkrmu. Pro její kvalitu je zásadní podíl klasu, ve kterém je obsaženo cca 65 % živin, přičemž koncentrace energie v něm dosahuje 8,0-8,2 MJ NEL/kg sušiny. Kukuřičná siláž společně s travními, vojtěškovými či jetelovými senážemi rozhoduje o struktuře krmné dávky a následně i o fyziologické funkci trávicího ústrojí zvířete. Technologie sklizně kukuřice souvisí se strukturou silážované kukuřice, resp. s množstvím efektivní vlákniny v dietě. V posledních letech se z USA do Evropy dostala nová technologie sklizně kukuřice na siláž, označovaná jako „Shredlage". Jejím cílem je rozdrtit kukuřičná zrna (min. 85 % zrna nejméně na 4, ale i 8 částí) a zároveň nařezat stonky kukuřice podélně. Dochází tak k větší expozici vnitřku buněk pro fermentaci a mikrobiální aktivitu v bachoru. Vzhledem k delší řezance siláže „Shredlage“ a vyššímu podílu fyzikálně efektivní vlákniny lze zajistit dobrou strukturu diety i při vyšším podílu kukuřičné siláže v krmné dávce.
Název v anglickém jazyce
Technology of Shredlage and Milk Performance
Popis výsledku anglicky
When feeding corn silage processed using the technology of Shredlage, statistically insignificantly higher (P > 0.05) milk performance was achieved (by 0.89 kg). Despite of a lower concentration of milk fat was found in the Shredlage diet, the overall daily fat production was higher likewise other parameters (FCM, ECM). Any metabolic disorders occurred at feeding Shredlage corn silage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XIV.
ISBN
978-80-8077-711-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
51-54
Název nakladatele
University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
9. 8. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—