Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Amino acid Composition in the Acorns of the Czech Quercus Robur and the Possibility of their Use as a Feed Source in a Mixture for Finishing Pigs of the Přeštice Black-Pied Breed

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000263" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000263 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2022/01/21254.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2022/01/21254.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Amino acid Composition in the Acorns of the Czech Quercus Robur and the Possibility of their Use as a Feed Source in a Mixture for Finishing Pigs of the Přeštice Black-Pied Breed

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Acorns are a very important animal feed that has been used for thousands of years. Finishing pigs with acorns has recently become very popular due to the positive influence on the composition of meat. Improving the meat quality of pigs can be achieved, among other things, through the addition of appropriate amino acids, therefore we decided to determine amino acids composition of acorns Quercus robur commonly occurring in the Czech landscape and evaluate nutritive value of the acorns as a potential source of some amino acids. We designed a feed mixture containing 10 % dried acorns and verified its effect on fattening parameters in finishing pigs of the Přeštice Black-Pied breed. Q. robur acorns have a relatively low proportion of essential amino acids, but their addition to the mixture did not affect the fattening parameters in the experiment. It can be used as a good source of energy for fattening pigs, but it is necessary to monitor a sufficient proportion of essential amino acids in feed mixture.

  • Název v anglickém jazyce

    Amino acid Composition in the Acorns of the Czech Quercus Robur and the Possibility of their Use as a Feed Source in a Mixture for Finishing Pigs of the Přeštice Black-Pied Breed

  • Popis výsledku anglicky

    Acorns are a very important animal feed that has been used for thousands of years. Finishing pigs with acorns has recently become very popular due to the positive influence on the composition of meat. Improving the meat quality of pigs can be achieved, among other things, through the addition of appropriate amino acids, therefore we decided to determine amino acids composition of acorns Quercus robur commonly occurring in the Czech landscape and evaluate nutritive value of the acorns as a potential source of some amino acids. We designed a feed mixture containing 10 % dried acorns and verified its effect on fattening parameters in finishing pigs of the Přeštice Black-Pied breed. Q. robur acorns have a relatively low proportion of essential amino acids, but their addition to the mixture did not affect the fattening parameters in the experiment. It can be used as a good source of energy for fattening pigs, but it is necessary to monitor a sufficient proportion of essential amino acids in feed mixture.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Research in Pig Breeding

  • ISSN

    1802-7547

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    1-5

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus