Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie konzervace píce s vysokou sušinou přídavkem kyseliny citronové

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000060" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000060 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/22:92041

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22060.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22060.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie konzervace píce s vysokou sušinou přídavkem kyseliny citronové

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem bylo ověření návrhu technologie konzervace středně obtížně silážovatelné píce s vysokou sušinou nad 50 % do kulatých obřích balíků pomocí aplikace kyseliny citronové v kombinaci s bakteriemi Lactobacillus plantarum. Technologie byla úspěšně ověřena v poloprovozních podmínkách na farmě pana Pavla Vávry v Hrusicích. Vyrobené krmivo s označením „haylage“ bylo následně zkrmeno ovcím plemene Texel. Byla potvrzena hypotéza, která spočívala v předpokladu, že kyselina citronová prodlouží aerobní stabilitu vyrobené siláže v obřích balících alespoň na 7 dnů, resp. o 2 dny déle než u kontrolních balíků bez konzervantů.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of forage preservation with high dry matter by the addition of citric acid

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was to verify the design of the technology of preservation of medium-difficult forage silage with high dry matter over 50% into round giant bales by applying citric acid in combination with bacteria Lactobacillus plantarum. The technology was successfully tested in pilot conditions on the farm of Mr. Pavel Vávra in Hrusice. The produced feed with the designation "haylage" was subsequently fed to Texel sheep. The hypothesis was confirmed, which consisted in the assumption that citric acid will prolong the aerobic stability of the produced silage in giant bales for at least 7 days, resp. 2 days longer than control packages without preservatives.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TP01010047" target="_blank" >TP01010047: Transfer výsledků výzkumu, vývoje a inovací do praxe v oblasti chovu hospodářských zvířat a jeho další ekonomické zefektivnění.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    OT/VÚŽV/01/2022

  • Číselná identifikace

    OT/VÚŽV/01/2022

  • Technické parametry

    Heylage“ je způsob výroby konzervované píce o sušině mezi 50 a 70 %, tedy něco mezi senáží a senem. Pro konzervaci píce metodou „haylage“ se nehodí většina pícnin. Je třeba, aby pícnina měla dostatek ve vodě rozpustných, resp. zkvasitelných sacharidů. Tráva, speciálně jílek mnohokvětý, je vytrvalý druh trávy s vysokým výnosem a zároveň i vysokým obsahem sacharidů, takže patří k lehce silážovatelné píci. Sklízí se dvoufázově, nejdříve se poseká, pak na pokose zasychá až do potřebné sušiny nad 50 %. Protože při tak vysoké sušině by nefungovaly bakteriální preparáty, je nutné použít chemický přípravek. Pro tyto účely byla použita kyselina citronová, která má trochu jiné vlastnosti než běžně používané organické kyseliny, jejím úkolem je v siláži především udržet aerobní stabilitu. Kyselina citronová (C) se připravuje rozpuštěním 25 l 50% k. citronové v 75 l H2O, varianta s C a Ecosylem (CE) se připravuje tak, že se k C přidá 1 kg L. plantarum (resp. E). Obojí vystačí na 300 t řezanky. Metoda haylage je použitelná pro konzervaci v lisovaných obřích balících. Podmínkou je vysoká intenzita stlačení píce, a hlavně anaerobní obalení balíku speciální strečovou fólií. Je také nutné zajistit pravidelnou kontrolu balíků pro jejich uchování bez porušení fólie až do doby zkrmování. Pokud by došlo k déletrvajícímu porušení fólie a vniknutí kyslíku dovnitř balíku, bylo by krmivo napadeno plísněmi, kvasinkami a nežádoucími bakteriemi (Clostridium botulinum a Listeria monocytogenes) a pak by bylo jako krmivo nepoužitelné

  • Ekonomické parametry

    Technologie „heylage“ je vhodná pro chovatele koní, ovcí, koz nebo několika kusů žírného skotu. Je nenáročná na organizaci práce, na skladování balíků i na jejich zkrmování. Na druhé straně vyžaduje sklízet ve vhodnou dobu za pěkného počasí, správné zasušení sklízeného travního porostu (nejlépe jílku mnohokvětého), slisování do balíků vysokým tlakem (doporučuje se svinovací lis McHale), anaerobní zabalení balíků a jejich uchování bez porušení fólie až do doby skladování. Při dodržení výše uvedených podmínek lze ušetřit i více než 10 % píce, kterou by bylo nutné zlikvidovat z důvodu nízké kvality či zaplísnění. Tím, že takové ztráty nenastanou, lze ušetřit na farmě i několik hektarů, na kterých je možné pěstovat jiné plodiny, případně se ušetří na nákupu sena, pokud by byl nepříznivý rok a nebyla by naplněna krmivová základna. Při ceně kvalitního sena 200 Kč/q a výrobě 100 tun sena v modelovém podniku by potenciální úspora 10 % činila 200 000 Kč.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027014

  • Název vlastníka

    VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

    N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem

    https://vuzv.cz/_privat/22060.pdf