Technologie konzervace píce s vysokou sušinou přídavkem kyseliny citronové
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000060" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000060 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/22:92041
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22060.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22060.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie konzervace píce s vysokou sušinou přídavkem kyseliny citronové
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem bylo ověření návrhu technologie konzervace středně obtížně silážovatelné píce s vysokou sušinou nad 50 % do kulatých obřích balíků pomocí aplikace kyseliny citronové v kombinaci s bakteriemi Lactobacillus plantarum. Technologie byla úspěšně ověřena v poloprovozních podmínkách na farmě pana Pavla Vávry v Hrusicích. Vyrobené krmivo s označením „haylage“ bylo následně zkrmeno ovcím plemene Texel. Byla potvrzena hypotéza, která spočívala v předpokladu, že kyselina citronová prodlouží aerobní stabilitu vyrobené siláže v obřích balících alespoň na 7 dnů, resp. o 2 dny déle než u kontrolních balíků bez konzervantů.
Název v anglickém jazyce
Technology of forage preservation with high dry matter by the addition of citric acid
Popis výsledku anglicky
The aim was to verify the design of the technology of preservation of medium-difficult forage silage with high dry matter over 50% into round giant bales by applying citric acid in combination with bacteria Lactobacillus plantarum. The technology was successfully tested in pilot conditions on the farm of Mr. Pavel Vávra in Hrusice. The produced feed with the designation "haylage" was subsequently fed to Texel sheep. The hypothesis was confirmed, which consisted in the assumption that citric acid will prolong the aerobic stability of the produced silage in giant bales for at least 7 days, resp. 2 days longer than control packages without preservatives.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TP01010047" target="_blank" >TP01010047: Transfer výsledků výzkumu, vývoje a inovací do praxe v oblasti chovu hospodářských zvířat a jeho další ekonomické zefektivnění.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
OT/VÚŽV/01/2022
Číselná identifikace
OT/VÚŽV/01/2022
Technické parametry
Heylage“ je způsob výroby konzervované píce o sušině mezi 50 a 70 %, tedy něco mezi senáží a senem. Pro konzervaci píce metodou „haylage“ se nehodí většina pícnin. Je třeba, aby pícnina měla dostatek ve vodě rozpustných, resp. zkvasitelných sacharidů. Tráva, speciálně jílek mnohokvětý, je vytrvalý druh trávy s vysokým výnosem a zároveň i vysokým obsahem sacharidů, takže patří k lehce silážovatelné píci. Sklízí se dvoufázově, nejdříve se poseká, pak na pokose zasychá až do potřebné sušiny nad 50 %. Protože při tak vysoké sušině by nefungovaly bakteriální preparáty, je nutné použít chemický přípravek. Pro tyto účely byla použita kyselina citronová, která má trochu jiné vlastnosti než běžně používané organické kyseliny, jejím úkolem je v siláži především udržet aerobní stabilitu. Kyselina citronová (C) se připravuje rozpuštěním 25 l 50% k. citronové v 75 l H2O, varianta s C a Ecosylem (CE) se připravuje tak, že se k C přidá 1 kg L. plantarum (resp. E). Obojí vystačí na 300 t řezanky. Metoda haylage je použitelná pro konzervaci v lisovaných obřích balících. Podmínkou je vysoká intenzita stlačení píce, a hlavně anaerobní obalení balíku speciální strečovou fólií. Je také nutné zajistit pravidelnou kontrolu balíků pro jejich uchování bez porušení fólie až do doby zkrmování. Pokud by došlo k déletrvajícímu porušení fólie a vniknutí kyslíku dovnitř balíku, bylo by krmivo napadeno plísněmi, kvasinkami a nežádoucími bakteriemi (Clostridium botulinum a Listeria monocytogenes) a pak by bylo jako krmivo nepoužitelné
Ekonomické parametry
Technologie „heylage“ je vhodná pro chovatele koní, ovcí, koz nebo několika kusů žírného skotu. Je nenáročná na organizaci práce, na skladování balíků i na jejich zkrmování. Na druhé straně vyžaduje sklízet ve vhodnou dobu za pěkného počasí, správné zasušení sklízeného travního porostu (nejlépe jílku mnohokvětého), slisování do balíků vysokým tlakem (doporučuje se svinovací lis McHale), anaerobní zabalení balíků a jejich uchování bez porušení fólie až do doby skladování. Při dodržení výše uvedených podmínek lze ušetřit i více než 10 % píce, kterou by bylo nutné zlikvidovat z důvodu nízké kvality či zaplísnění. Tím, že takové ztráty nenastanou, lze ušetřit na farmě i několik hektarů, na kterých je možné pěstovat jiné plodiny, případně se ušetří na nákupu sena, pokud by byl nepříznivý rok a nebyla by naplněna krmivová základna. Při ceně kvalitního sena 200 Kč/q a výrobě 100 tun sena v modelovém podniku by potenciální úspora 10 % činila 200 000 Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027014
Název vlastníka
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
https://vuzv.cz/_privat/22060.pdf