Vliv úrovně prevence, profylaxe a biosekurity na šíření antimikrobiální rezistence v chovech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000166" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000166 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22168.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22168.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv úrovně prevence, profylaxe a biosekurity na šíření antimikrobiální rezistence v chovech
Popis výsledku v původním jazyce
Nejdůležitějším krokem, kterým je možné zabránit rozvoji antimikrobiální rezistence v chovech hospodářských zvířat, je udržení dobrého zdravotního stavu chovaných zvířat. Tím se současně nejen sníží množství používaných antibiotik, ale také se vytvoří předpoklady pro dosažení geneticky daných produkčních a reprodukčních ukazatelů zvířat a tím i profitability chovu. Nárůst rezistence mikroorganismů v chovech hospodářských zvířat na farmách je možné omezit zavedením zásad správné chovatelské praxe, využíváním efektivního vakcinačního programu (profylaxe) a dodržováním principů biosekurity. Důsledné dodržování zásad správné chovatelské praxe má významný podíl na udržení a postupném zlepšování zdravotního stavu zvířat v chovu. Základem těchto postupů je v první řadě zajištění odpovídající úrovně imunity mláďat, optimalizace chovného prostředí včetně minimalizace stresu zvířat a dodržování vypracovaného zdravotního plánu stáda. Základem profylaxe je vytvoření vakcinačního plánu a výběru vakcín, vhodných pro použití v daném chovu, který musí vycházet z důkladné analýzy zdravotního stavu stáda, popř. hejna včetně vymezení rizik, která souvisí s použitím vakcín a pravidelného hodnocení účinnosti nastaveného vakcinačního schématu. Individuální plán biosekurity je dalším účinným nástrojem snížení spotřeby antibiotik v chovech hospodářských zvířat. Dodržování zásad biosekurity významně snižuje potenciální riziko průniku infekce do chovu (zvířaty, lidmi, krmivem a vodou, přepravními prostředky aj.) a jejího šíření v areálu farmy (optimalizací technologických systémů, vytvoření bariér, kontroly kvality surovin a produktů aj.).
Název v anglickém jazyce
The influence of the level of prevention, prophylaxis and biosecurity on the spread of antimicrobial resistance on farms
Popis výsledku anglicky
The most important step in preventing the development of antimicrobial resistance in livestock is to maintain good health in reared animals. At the same time, this not only reduces the amount of antibiotics used, but also creates the preconditions for achieving genetically given production and reproduction indicators of animals and thus the profitability of farm animal breeding. The increase in resistance of microorganisms in farm animals can be limited by the introduction of the principles of good breeding practice, the use of an effective vaccination program (prophylaxis) and compliance with the principles of biosecurity. Strict adherence to the principles of good breeding practice plays an important role in maintaining and gradually improving the health status of animals in breeding. The basis of these procedures is, first of all, to ensure an adequate level of juvenile immunity, optimization of the breeding environment, including minimization of animal stress, and adherence to the developed herd health plan. The basis of prophylaxis is the creation of a vaccination plan and the selection of vaccines suitable for use in a given farm, which must be based on a thorough analysis of the health status of the herd or flocks, including the identification of risks associated with the use of vaccines and regular evaluation of the effectiveness of the established vaccination schedule. An individual biosecurity plan is another effective tool for reducing the antibiotic use in livestock farming. Adherence to the principles of biosecurity significantly reduces the potential risk of infection penetrating the farm (animals, people, feed and water, means of transport, etc.) and its spread in the farm area (optimization of technological systems, creation of barriers, quality control of raw materials and products, etc.).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020304" target="_blank" >QK21020304: Vliv úrovně managementu chovu a prevence chorob hospodářských zvířat, včetně biosecurity na snížení spotřeby antimikrobiálních látek a šíření antimikrobiální rezistence</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů