Genetické parametry pro výsledky ultrazvukového měření MLLT a jejich korelace s vlastnostmi růstu a jatečnými ukazateli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000201" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000201 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22203.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22203.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Genetické parametry pro výsledky ultrazvukového měření MLLT a jejich korelace s vlastnostmi růstu a jatečnými ukazateli
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší práce bylo odhadnout genetické parametry pro vlastnosti ultrazvukového měření a dále zjistit hodnoty genetických korelací k vlastnostem růstu a jatečným ukazatelům SEUROP. Pro vyhodnocení byly využity výsledky ultrazvukového měření, dále data z polního testu a data z komerčních jatek v České republice. Výsledky ultrazvukového měření zahrnovaly čtyři ukazatele jatečné kvality zjišťované na živých zvířatech – tloušťka tuku na zádi (TUK-ZÁĎ), tloušťka tuku nad roštěncem (TUK-ROŠT), plocha svalu MLLT (PLOCHA), podíl intramuskulárního tuku – tzv. mramorování (IM-TUK). Dále byla v rámci měření zaznamenávána také hmotnost (HM-MLLT) a obvod šourku (OŠ). Z polního testu byly pro vyhodnocení vybrány dvě vlastnosti – odstavová hmotnost (HM-210) a roční hmotnost (HM-365). Data z komerčních jatek zahrnovala tři vlastnosti – hmotnost jatečně upraveného těla (HM-JUT), třídu zmasilosti (ZMAS) a třídu protučnělosti (PROT).
Název v anglickém jazyce
Genetic parameters for ultrasound measurements and their correlation with growth and carcass traits
Popis výsledku anglicky
The aim of our work was to estimate genetic parameters for ultrasound measurements and furthermore to estimate genetic correlations of ultrasound measurements with growth and carcass traits. Live animal ultrasound measurements, field test data and data from commercial slaughterhouses were used for the evaluation. The results of the ultrasound measurements included four carcass quality indicators measured on live animals – rump fat thickness, rib fat thickness, eye muscle area, and intramuscular fat content - so-called marbling. In addition, body weight at scanning and scrotal circumference were also recorded as part of the measurements. Two traits were selected from the field test for evaluation – adjusted weaning weight and adjusted yearling weight. Data from commercial abattoirs included three traits - carcass weight, conformation class and fatness class.Angus. The results support the potential value of live animal ultrasound measurements in the Czech Aberdeen Angus breeding program to generate indicator traits for carcass quality.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40203 - Husbandry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910059" target="_blank" >QK1910059: Využití genomických údajů a optimalizace šlechtitelských postupů u masného skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů