Resilience dojnic v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000222" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000222 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22224.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22224.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Resilience dojnic v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Živočišná výroba je v posledních letech pod rostoucím tlakem kvůli negativním dopadům na životní prostředí. Problémem jsou emise skleníkových plynů, znečištění vod a půdy, spotřeba zdrojů, mizející genetická diverzita, špatné životní podmínky zvířat, zoonotická onemocnění lidí, horší zdravotní stav lidské populace vlivem nadměrné konzumace živočišných produktů, nebo nárůst antimikrobiální rezistence. Společenská situace ovlivňuje formulaci chovných cílů, které se více zaměřují na vlastnosti spojené s efektivitou a udržitelností odvětví. Za nejvýznamnější jsou považovány tři komplexy znaků: (1) účinné využití energie, živin a environmentálních zdrojů, (2) znaky zdraví a odolnosti a (3) pohoda zvířat. Klíčovou roli při definování a měření nových fenotypů mají moderní technologie, senzory a schopnost zpracovat stále větší objemy dat. Na našem pracovišti VÚŽV se dlouhodobě zabýváme hodnocením zdravotních znaků dojnic, které přímo souvisejí s celkovou odolností – resiliencí zvířat. Resilience byla definována jako schopnost odolávat nebo být jen minimálně zasažen rušivými vlivy prostředí, a po jejich odeznění se rychle vrátit do stavu, který jejich působení předcházel. Jako indikátory resilience byly navrženy odchylky denního nádoje od očekávané, optimální úrovně užitkovosti. Přirozený logaritmus stejně jako autokorelace odchylek jsou dědivé a zároveň příznivě geneticky korelované s lepším zdravím vemene a paznehtů, nižším výskytem ketózy, lepší plodností, dlouhověkostí, tělesnou kondicí a vyšším příjmem sušiny. V rámci přípravy hodnocení resilience jsme se zaměřili na posouzení příčin vyřazování dojnic v ČR. Zjistili jsme, že příčiny jsou podobné u obou nejpočetnějších plemen – holštýnského (H) i českého strakatého (C). U obou byly nejčastější (> 70 %) zdravotní důvody následované poruchami plodnosti (≥ 20 %). Pro nejčastější specifikované příčiny vyřazení (těžký porod TP, nemoci vemene V, poruchy plodnosti PP) byly spočteny genetické parametry, které ukázaly nízkou genetickou složku charakterizovanou koeficientem dědivosti 0,01 (TP a V) a 0,02 (PP). Plemenné hodnoty býků s více než 100 dcerami byly korelovány s jejich plemennými hodnotami pro znaky zdraví s cílem přiblížit genetickou vazbu mezi vlastnostmi. Nejvyšší korelace (0,29) byla zjištěna mezi vyřazením pro nemoci vemene a náchylností ke klinické mastitidě, dále mezi vyřazením z důvodu těžkého porodu a náchylností k zadržení placenty a metritidě (0,10), a nakonec mezi vyřazením pro poruchy plodnosti a náchylností k zadržení placenty. Vysoký podíl krav vyřazovaných ze zdravotních důvodů ukazuje na významný potenciál šlechtění zaměřeného na zlepšení zdraví a odolnosti, a jeho přínos ke zlepšení udržitelnosti a efektivity chovu dojnic v ČR.
Název v anglickém jazyce
Resilience of dairy cattle in the Czech republic
Popis výsledku anglicky
Livestock production has come under increasing pressure in recent years due to negative environmental impacts. Problems include greenhouse gas emissions, water and soil pollution, resource consumption, declining genetic diversity, poor animal welfare, zoonotic diseases in humans, poorer health of the human population due to overconsumption of animal products, or the rise of antimicrobial resistance. The societal situation is influencing the formulation of breeding objectives that focus more on traits related to the efficiency and sustainability of the industry. Three sets of traits are considered to be the most important: (1) efficient use of energy, nutrients and environmental resources, (2) traits of health and resilience, and (3) animal welfare. Modern technology, sensors and the ability to process ever-increasing volumes of data play a key role in defining and measuring new phenotypes. At our department at VÚŽV, we have long been involved in the evaluation of health traits in dairy cows that are directly related to overall animal resilience. Resilience has been defined as the ability to withstand or be minimally affected by environmental disturbances, and to quickly return to a pre-existing state once the disturbance has passed. Deviations of daily yield from the expected, optimal level of performance were proposed as indicators of resilience. The natural logarithm as well as the autocorrelation of deviations are heritable and also positively genetically correlated with better udder and hoof health, lower incidence of ketosis, better fertility, longevity, body condition and higher dry matter intake. In preparation for the resilience assessment, we focused on assessing the causes of culling in dairy cows in the Czech Republic. We found that the causes were similar for both the two most numerous breeds, Holstein (H) and Czech Fleckvieh (C). For both, health reasons were the most frequent (> 70%) followed by fertility disorders (≥ 20%). Genetic parameters were calculated for the most frequent specified causes of culling (difficult parturition TP, udder disease V, fertility disorders PP), which showed a low genetic component characterized by heritability coefficients of 0.01 (TP and V) and 0.02 (PP). The breeding values of bulls with more than 100 daughters were correlated with their breeding values for health traits to approximate the genetic linkage between traits. The highest correlation (0.29) was found between culling for udder disease and susceptibility to clinical mastitis, then between culling for heavy parturition and susceptibility to retained placenta and metritis (0.10), and finally between culling for fertility disorders and susceptibility to retained placenta. The high proportion of cows culled for health reasons shows the significant potential of breeding for improved health and resilience and its contribution to improving the sustainability and efficiency of dairy farming in the country.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40203 - Husbandry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22020280" target="_blank" >QK22020280: Využití genomické selekce pro optimalizaci resilience dojeného skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů