Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Resilience jako nová vlastnost ve šlechtění dojeného skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000228" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000228 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22230.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22230.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Resilience jako nová vlastnost ve šlechtění dojeného skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V chovu dojnic jsou v poslední době zaznamenané výrazné změny, které mají přinést vyšší udržitelnost tohoto odvětví živočišné výroby. Chovatelé se budou muset vyrovnat s probíhající restrikcí antimikrobik. Za jeden z možných nástrojů stability tohoto odvětví lze považovat šlechtění a selekci resilientních genotypů dojnic. Resilience je nová vlastnost dojeného skotu a jedná se o schopnost dojnic odolávat krátkodobě rušivým vlivům, případně se po jejich odeznění vrátit do původního stavu. Za krátkodobé rušivé vlivy se považuje např.: tepelný stres, sociální stres, onemocnění nebo výkyvy v krmné dávce. Resilientní dojnice mají velmi stabilní užitkovost, i přes expozici těchto stresorů. Pakliže u nich nastává výkyv v mléčné užitkovosti, urychleně se vrací zpět do původní výše nádojů a produkce mléčných složek. Tuto vlastnost lze mapovat na základě odchylek v denní produkci mléka, denní živé hmotnosti a aktivitě dojnic (denní počet kroků). Vědecký výzkum se zaměřuje na sledování délky trvání a velikosti odchylek za pomocí autokorelace a přirozeného logaritmu odchylek. Za tímto účelem vědci sestrojují modelové laktační křivky pomocí Wilminkovi metody, kvantilové polynomiální regresní metody a neparametrických metod (klouzavý průměr a pohyblivý medián). Resilientní genotypy dojnic jsou geneticky spjaty s nižším výskytem onemocnění vemene a končetin, lepším zdravotním stavem, reprodukcí, dlouhověkostí, vyšším příjmem krmiva a optimální tělesnou kondicí. Resilience je nízce dědivá vlastnost, přičemž koeficient dědivosti dosahuje 0,06 – 0,01. Brakace nízce resilientních a výběr vysoce resilientních dojnic má potenciálně příznivý dopad na sektor výroby mléka, který by v konečném důsledku mohl přinést vyšší udržitelnost, zlepšení managementu stád a podporu ekonomiky chovu dojeného skotu v České republice.

  • Název v anglickém jazyce

    Resilience as a new trait in dairy cows breeding

  • Popis výsledku anglicky

    Nowadays are enormous visible changes in dairy farming, which have the goal of bringing better sustainability in producing milk. Farmers have a restriction on antibiotic use. One of the possible stabilising tools of the dairy cows’ sector is Animal Breeding and the selection of resilience genotypes. Resilience is a new trait in dairy cows. It is the ability of dairy cows to resist short-term disturbing effects or to return to their pre-exposure state after they have subsided. Examples of short-term effects are heat stress, social stress, diseases, or disturbances in feeding. Resilient cows have stable milk yields in spite of exposure to stressors. If a cow has a disturbance in milk yield, she will return back to her previous milk, fat and protein production. This trait can be monitored through deviations in daily milk yields, daily weight and daily activity (step count). Researchers concentrated their attention on the duration and magnitude of the response to perturbance. Two indicators were suggested: the autocorrelation and the natural logarithm of deviations. They construct models of milk curves for this purpose using Wilmink’s lactation curve, quantile-polynomial and non-parametric methods. Resilient genotypes are genetically connected with a lower incidence of udder and claw disorders, better health, reproduction, longevity, higher feed intake and optimal body condition score. Resilience is a low heritable trait. The coefficient of heritability is from 0,06 to 0,01. Discarding low-resilient cows and selecting high-resilient cows has a potentially positive impact on the dairy sector. It can bring higher sustainability, improve herd management and, in the end, support the economics of dairy farming in the Czech Republic.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40203 - Husbandry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22020280" target="_blank" >QK22020280: Využití genomické selekce pro optimalizaci resilience dojeného skotu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů