Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv výživy a vegetační fáze konopí na antistafylokokovou aktivitu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005689" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005689 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/23174.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23174.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv výživy a vegetační fáze konopí na antistafylokokovou aktivitu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Konopí (Cannabis sativa L.) je rostlina, která v posledních letech získává stále větší pozornost díky svým potenciálním léčebným vlastnostem a významu v oblasti zemědělství a průmyslu. Jednou z podstatných oblastí výzkumu týkající se konopí je jeho antistafylokoková aktivita. Stafylokokové infekce představují závažný zdravotní problém jak u lídí, tak v chovech hospodářských zvířat. Vážné vedlejší účinky v současnosti používaných antibiotik a šíření genů antibiotické rezistence bakterií, jako je methicilin rezistentní Staphylococcus aureus, představují stále větší hrozbu pro veřejné zdraví. Výsledky této studie prokázaly účinek ethanolových extraktů C. sativa proti oběma testovaným kmenům S. aureus (MSSA a MRSA) napříč všemi testovanými vegetačními fázemi (první až sedmý týden růstu). Nejvyšší antistafylokokový účinek byl u všech výživových variant zaznamenán v sedmém týdnu.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of nutrition and vegetative phase of cannabis on antistaphylococcal activity

  • Popis výsledku anglicky

    Cannabis sativa L. is a plant that has received increasing attention in recent years due to its potential medicinal properties and importance in agriculture and industry. One major area of research regarding cannabis is its anti-staphylococcal activity. Staphylococcal infections are a serious health problem in both humans and livestock. The serious side effects of currently used antibiotics and the spread of antibiotic resistance genes in bacteria such as methicillin-resistant Staphylococcus aureus, pose an increasing threat to public health. The results of this study demonstrated the effect of ethanol extracts of C. sativa against both tested strains of S. aureus (MSSA and MRSA) across all tested vegetation phases (first to seventh week of growth). The highest antistaphylococcal effect was recorded in the seventh week for all nutritional variants.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů