Vliv výživy a vegetační fáze konopí na antistafylokokovou aktivitu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005689" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005689 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23174.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23174.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv výživy a vegetační fáze konopí na antistafylokokovou aktivitu
Popis výsledku v původním jazyce
Konopí (Cannabis sativa L.) je rostlina, která v posledních letech získává stále větší pozornost díky svým potenciálním léčebným vlastnostem a významu v oblasti zemědělství a průmyslu. Jednou z podstatných oblastí výzkumu týkající se konopí je jeho antistafylokoková aktivita. Stafylokokové infekce představují závažný zdravotní problém jak u lídí, tak v chovech hospodářských zvířat. Vážné vedlejší účinky v současnosti používaných antibiotik a šíření genů antibiotické rezistence bakterií, jako je methicilin rezistentní Staphylococcus aureus, představují stále větší hrozbu pro veřejné zdraví. Výsledky této studie prokázaly účinek ethanolových extraktů C. sativa proti oběma testovaným kmenům S. aureus (MSSA a MRSA) napříč všemi testovanými vegetačními fázemi (první až sedmý týden růstu). Nejvyšší antistafylokokový účinek byl u všech výživových variant zaznamenán v sedmém týdnu.
Název v anglickém jazyce
The effect of nutrition and vegetative phase of cannabis on antistaphylococcal activity
Popis výsledku anglicky
Cannabis sativa L. is a plant that has received increasing attention in recent years due to its potential medicinal properties and importance in agriculture and industry. One major area of research regarding cannabis is its anti-staphylococcal activity. Staphylococcal infections are a serious health problem in both humans and livestock. The serious side effects of currently used antibiotics and the spread of antibiotic resistance genes in bacteria such as methicillin-resistant Staphylococcus aureus, pose an increasing threat to public health. The results of this study demonstrated the effect of ethanol extracts of C. sativa against both tested strains of S. aureus (MSSA and MRSA) across all tested vegetation phases (first to seventh week of growth). The highest antistaphylococcal effect was recorded in the seventh week for all nutritional variants.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů