Izomerace laktosy na laktulosu v alkalickém prostředí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F05%3A8P000789" target="_blank" >RIV/00027022:_____/05:8P000789 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izomerace laktosy na laktulosu v alkalickém prostředí
Popis výsledku v původním jazyce
Byla studována izomerace laktosy na laktulosu s přídavkem hydroxidu vápenatého nebo na silně basických ionexech. Dosažené výsledky ukazují, že 1) Izomerace s hydroxidem vápenatým je rychlejší a má vyšší produkci a výtěžnost laktulosy. Výsledná reakční směs má hnědou barvu s vysokým obsahem solí. 2)Průběh izomerace na silně basických ionexech je pomalejší, produkce a výtěžnost laktulosy jsou nižší.Výsledná reakční směs je bezbarvá s nízkým obsahem solí.
Název v anglickém jazyce
Isomeration of lactose to lactulose in basic condition
Popis výsledku anglicky
Isomeration of lactose to lactulose with addition of calcium hydroxid and/or isomeration at strong basic ion exchanger, were studied. The present results demonstrated : 1) Isomeration with calcium hydroxid is more rapid and has higher production and yield of lactulose. The final reaction mixture is of brown colour with high salt content. 2) The cours of isomeration at strong basic ion exchanger is slower and the production and yield of lactulose are lower. The final reaction mixture is colorless with low salt content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4011" target="_blank" >QF4011: Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků, XXXVI Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
97-100
Název nakladatele
neuveden
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—