Pivo a celiakie (abstrakt - 23.Pivovarsko-sladařské dny, České Budějovice, 15.-16.10.2009, Kvasný průmysl, 55(9), 244, 2009, ISSN 0023-5830)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000089" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000089 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pivo a celiakie (abstrakt - 23.Pivovarsko-sladařské dny, České Budějovice, 15.-16.10.2009, Kvasný průmysl, 55(9), 244, 2009, ISSN 0023-5830)
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci studie provedené na Vysoké škole chemicko-technologické, ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha a na Univerzitě v Madridu (Španělsko) byl imunochemicky stanoven obsah lepku v různých typech sladu a v různých typech piva. Obsah lepku ve sladu sepohyboval v rozmezí (g.kg-1): 18,8?45,0 (ječmen), 44?68 (pšenice), 41,6 (žito), 21,2 (špalda). V jednotlivých typech piva se obsah lepku zvyšoval v pořadí (mg.l-1): nealkoholické pivo (< 3,0), ležáky (<3?8,7), stouty (9,0?15,2), pšeničná piva (10,6?41,2).
Název v anglickém jazyce
Beer and coeliac disease
Popis výsledku anglicky
In frame of study, which was done by Institute of Chemical Technology Prague, Food Research Institute Prague and University of Madrid (Spain), gluten content in different types of malts and beer was immunochemically determined. The gluten levels in barley wheat, rye and spelt malts range 18.8?45.0, 44.0?68.0, 41.6 and 21.2 g kg?1, respectively. When various types of beer were compared, the gluten concentration increased as follows: alcohol-free beer (<3.0), lager beers (<3.0?8.7mg l?1), stouts (9.0?15.2mg l?1) and wheat beers (10.6?41.2 mg.l?1)
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů