Potravinářská aditiva ? prospěšný pomocník nebo ?nebezpečná chemie??
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000106" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000106 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinářská aditiva ? prospěšný pomocník nebo ?nebezpečná chemie??
Popis výsledku v původním jazyce
Průmyslová výroba potravin si vyžádala používání potravinářských přídatných látek. Současně s tím bylo nutno používání těchto látek ? aditiv ? regulovat jasnými pravidly, aby nedocházelo k ohrožení spotřebitelů. Proto již v r. 1955 dvě mezinárodní organizace ? FAO (Food and Agriculture Organization) a WHO (World Health Organization) vytvořili společný orgán ? JECFA, který dohlížel na bezpečnost aditiv. Byl vytvořen koncept ADI (Acceptable Daily Intake, přijatelný denní příjem) určený jako setina množství, při kterém nedochází nepříznivému účinku (NOAEL ? No Observed Adverse Effect Level). Z této hodnoty vychází schvalování potravinářských aditiv. V současné době na aditiva dohlíží EFSA (European Food Safety Authority, Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Přidělení E-kódu (?éčka?) předchází složité a nákladné schvalovací řízení, které zaručuje, že nebude povoleno aditivum, které by mohlo vést ke zdravotním obtížím. Při dodržení dávkování podle schvalovacího protokolu jsou tedy ?éčka?
Název v anglickém jazyce
Food additives ? beneficial adjutants or ?dangerous chemistry ??
Popis výsledku anglicky
Industrial production of food requested the use of food additives. In the same time the application of food additives needs its regulation using clear rules to guarantee safety for consumers. For this reason two international organizations, World HealthOrganization and Food and Agriculture Organization, as early as in 1955 created joint committee, JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives). Concept of ADI (Acceptable Daily Intake) was created based on the No Adverse Effect Level (NOAEL). ADI means the amount of additive equal to one tenth of NOAEL. In European Union EFSA (European Food Safety Authority) is responsible to supervise the use of food additives. E-codes are allocated after intricate and expensive approval procedure, warranting safetyof the additive for consumer?s health. Food additives having E-codes are, under conditions specified by EFSA safe and consumer could use the food containing it with full reliance.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—