Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravinářská aditiva ? prospěšný pomocník nebo ?nebezpečná chemie??

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000106" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000106 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potravinářská aditiva ? prospěšný pomocník nebo ?nebezpečná chemie??

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Průmyslová výroba potravin si vyžádala používání potravinářských přídatných látek. Současně s tím bylo nutno používání těchto látek ? aditiv ? regulovat jasnými pravidly, aby nedocházelo k ohrožení spotřebitelů. Proto již v r. 1955 dvě mezinárodní organizace ? FAO (Food and Agriculture Organization) a WHO (World Health Organization) vytvořili společný orgán ? JECFA, který dohlížel na bezpečnost aditiv. Byl vytvořen koncept ADI (Acceptable Daily Intake, přijatelný denní příjem) určený jako setina množství, při kterém nedochází nepříznivému účinku (NOAEL ? No Observed Adverse Effect Level). Z této hodnoty vychází schvalování potravinářských aditiv. V současné době na aditiva dohlíží EFSA (European Food Safety Authority, Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Přidělení E-kódu (?éčka?) předchází složité a nákladné schvalovací řízení, které zaručuje, že nebude povoleno aditivum, které by mohlo vést ke zdravotním obtížím. Při dodržení dávkování podle schvalovacího protokolu jsou tedy ?éčka?

  • Název v anglickém jazyce

    Food additives ? beneficial adjutants or ?dangerous chemistry ??

  • Popis výsledku anglicky

    Industrial production of food requested the use of food additives. In the same time the application of food additives needs its regulation using clear rules to guarantee safety for consumers. For this reason two international organizations, World HealthOrganization and Food and Agriculture Organization, as early as in 1955 created joint committee, JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives). Concept of ADI (Acceptable Daily Intake) was created based on the No Adverse Effect Level (NOAEL). ADI means the amount of additive equal to one tenth of NOAEL. In European Union EFSA (European Food Safety Authority) is responsible to supervise the use of food additives. E-codes are allocated after intricate and expensive approval procedure, warranting safetyof the additive for consumer?s health. Food additives having E-codes are, under conditions specified by EFSA safe and consumer could use the food containing it with full reliance.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus