Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F11%3A00000231" target="_blank" >RIV/00027022:_____/11:00000231 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antioxidační aktivita souboru zeleninových a ovocných šťáv byla hodnocena metodami DPPH, FRAP a PCL (ACW a ACL) ve vodných a methanolových extraktech. Byla zjišťována korelace mezi výsledky jednotlivých metod navzájem a mezi výsledky těchto metod a obsahem CP a anthokyanů. V ověřených zeleninových a ovocných matricích existuje těsná korelace mezi výsledky metod DPPH, FRAP a PCL (ACW i ACL) ve vodných i methanolových extraktech. Korelace PCL s CP je obecně méně těsná. Avšak pro matrice s vysokým obsahemanthokyanů koreluje významně metoda PCL (ACL) i s obsahem CP a anthokyanů. Metody DPPH a FRAP poskytují korelující výsledky stanovené ve vodných a methanolových extraktech. Pro metody ACW (vodný extrakt) a ACL (methanolový extrakt) však korelace nebyla nalezena. Pro získání úplné informace o AOA jednotlivých potravin je však nutné použít více metod sledujících specifický antioxidační účinek.

  • Název v anglickém jazyce

    Application and Comparison of Methods of Antioxidant Activity Detrmination in Fruit and Vegetable Juices

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidant activity of 18 fruit and vegetable juices was determined using DPPH, FRAP, PCL (ACW and ACL) methods. Correlations between the results of individual methods and between the total phenolic and anthocyanin contents were evaluated. Water and methanol extracts were applied in determinations. In both water and methanol extracts a significant correlation between the results of all three methods was found. However, the correlation between results of PCL a total phenolic content is weaker. No correlation between the results of ACW and ACL was found. Antioxidant activity in tested juices decreased in order blueberry > red cabbage > raspberry > sour cherry > strawberry > beetroot. Celery, carrot and cucumber are poor sources of antioxidants. The order found by individual methods does not differ significantly, DPPH, FRAP and ACL methods are for this purpose substitutable. However, for complete information on antioxidant activity the application of more methods following different effe

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    105

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    766-772

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus