Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F11%3A00000231" target="_blank" >RIV/00027022:_____/11:00000231 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání metod stanovení antioxidační aktivity v ovocných a zeleninových šťávách
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidační aktivita souboru zeleninových a ovocných šťáv byla hodnocena metodami DPPH, FRAP a PCL (ACW a ACL) ve vodných a methanolových extraktech. Byla zjišťována korelace mezi výsledky jednotlivých metod navzájem a mezi výsledky těchto metod a obsahem CP a anthokyanů. V ověřených zeleninových a ovocných matricích existuje těsná korelace mezi výsledky metod DPPH, FRAP a PCL (ACW i ACL) ve vodných i methanolových extraktech. Korelace PCL s CP je obecně méně těsná. Avšak pro matrice s vysokým obsahemanthokyanů koreluje významně metoda PCL (ACL) i s obsahem CP a anthokyanů. Metody DPPH a FRAP poskytují korelující výsledky stanovené ve vodných a methanolových extraktech. Pro metody ACW (vodný extrakt) a ACL (methanolový extrakt) však korelace nebyla nalezena. Pro získání úplné informace o AOA jednotlivých potravin je však nutné použít více metod sledujících specifický antioxidační účinek.
Název v anglickém jazyce
Application and Comparison of Methods of Antioxidant Activity Detrmination in Fruit and Vegetable Juices
Popis výsledku anglicky
Antioxidant activity of 18 fruit and vegetable juices was determined using DPPH, FRAP, PCL (ACW and ACL) methods. Correlations between the results of individual methods and between the total phenolic and anthocyanin contents were evaluated. Water and methanol extracts were applied in determinations. In both water and methanol extracts a significant correlation between the results of all three methods was found. However, the correlation between results of PCL a total phenolic content is weaker. No correlation between the results of ACW and ACL was found. Antioxidant activity in tested juices decreased in order blueberry > red cabbage > raspberry > sour cherry > strawberry > beetroot. Celery, carrot and cucumber are poor sources of antioxidants. The order found by individual methods does not differ significantly, DPPH, FRAP and ACL methods are for this purpose substitutable. However, for complete information on antioxidant activity the application of more methods following different effe
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
105
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
766-772
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—