Ověřená technologie - metodika nového postupu ekologické inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bio-produkci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000445" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000445 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/13:N0000015
Výsledek na webu
<a href="http://www.vupp.cz/czvupp/departments/odd360/13_metodika_inaktivace_hmyzu.pdf" target="_blank" >http://www.vupp.cz/czvupp/departments/odd360/13_metodika_inaktivace_hmyzu.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřená technologie - metodika nového postupu ekologické inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bio-produkci
Popis výsledku v původním jazyce
Podstatou navrhovaného ošetření je likvidace hmyzích škůdců pouze fyzikálními metodami v suchých potravinách. Byly hledány sekvence střídavého ošetření pomocí vysokého podtlaku a zákonem povolených plynů, případně jejich směsí, za atmosférického tlaku. Ztestovaných variant byla vybrána jako nejúčinnější a zároveň nejekonomičtější kombinace vzájemného působení vakua a kyslíkového absorbéru. Tato metoda zcela nahrazuje chemické ošetření skladovaných zrnin, případně jiných potravin. Podstatou metody je vytěsnění kyslíku z uzavřeného prostředí, a tím usmrcení škůdce. Tato metoda na rozdíl od užívaných metod v zahraničí (vysoký přetlak CO2 vyžadující velmi nákladné zařízení a přísná bezpečnostní opatření) je jednoduchá, levná a z hlediska bezpečnosti práceneriziková. Na tuto technologii byly již uzavřeny 4 licenční smlouvy.
Název v anglickém jazyce
Verified technology - method of new procedure of ecological inactivation of insect pest in bio-produced grains
Popis výsledku anglicky
Basic principle of proposed procedure is inactivation of insect pest by physical methods in dry food raw materials. There were searched sequences of combined treatment by high vacuum and officially allowed gases eventually their mixtures at atmospheric pressure. Combination of vacuum and oxygen absorber application was selected as a most effective and economically applicable method. This method substitutes the chemical treatment of stored grains eventually other food products. Basic principle of this method is elimination of oxygen from closed space that causes the killing of pest. This method differs from other methods applied abroad (using high pressure of CO2 need very complicated and expensive equipment and strong safety regulation). It is very simple, cheap and risk-free from point of view of work safety.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B088" target="_blank" >QI101B088: Netoxická efektivní ekologická inaktivace hmyzích škůdců na principu řízených atmosfér ve skladovaných zrnech se zachováním jejich biokvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
vz 11/360/2013
Číselná identifikace
—
Technické parametry
K inaktivaci hmyzu v ekologicky vypěstovaných zrninách používáme upravenou atmosféru bez obsahu kyslíku. Z uzavřeného prostředí se skladovanou zrninou, vývěvou odsajeme vzduch. Před tím na povrch obilí vložíme chemický absorbér kyslíku, který eliminuje zbytkový kyslík ve vakuu. Dochází tak k dokonalému odstranění kyslíku z celého prostoru ochranného vaku. Jeho naměřené hodnoty v ošetřeném vaku jsou pod koncentrací 0,1%. K inaktivaci hmyzu dochází ihned po ošetření vakuováním. To znamená, že od samého počátku ošetření se škodlivý hmyz nehýbe, nežere a nepůsobí tedy materiální škody. Při tomto způsobu ošetření ekologicky vypěstovaných zrnin je dodržena podmínka na zachování jejich dokonalé kvality. Na ověřenou technologii byly uzavřeny 4 smlouvy o využití výsledků výzkumu s firmami Pro-Bio obchodní společnost s.r.o. IČ 46581863, VH Agroton s.r.o. IČ 27717186, Semix Pluso spol. r.o. IČ62360311, Sonnentor s.r.o., IČ 46342958.
Ekonomické parametry
Náklady na ošetření 1000 kg zrniny Odpis základního vybavení (vývěva, ventil, svářecí lišta) 25 Kč Pořizovací cena ochranného vaku (předpokládáme 3x použití) 166 Kč Absorbéry a indikátor kyslíku ATCO (4 ksx1000litrů) 32 Kč El. energie 5 Kč Údržba vývěvy2 Kč Pracovní síla (3 pracovníci 30 minut) 150 Kč Celkem 380 Kč Náklady na ošetření jednoho kila zrniny jsou 0,38 Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—