Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověřená technologie - metodika nového postupu ekologické inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bio-produkci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000445" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000445 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/13:N0000015

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vupp.cz/czvupp/departments/odd360/13_metodika_inaktivace_hmyzu.pdf" target="_blank" >http://www.vupp.cz/czvupp/departments/odd360/13_metodika_inaktivace_hmyzu.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověřená technologie - metodika nového postupu ekologické inaktivace hmyzu v zrninách vypěstovaných v bio-produkci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Podstatou navrhovaného ošetření je likvidace hmyzích škůdců pouze fyzikálními metodami v suchých potravinách. Byly hledány sekvence střídavého ošetření pomocí vysokého podtlaku a zákonem povolených plynů, případně jejich směsí, za atmosférického tlaku. Ztestovaných variant byla vybrána jako nejúčinnější a zároveň nejekonomičtější kombinace vzájemného působení vakua a kyslíkového absorbéru. Tato metoda zcela nahrazuje chemické ošetření skladovaných zrnin, případně jiných potravin. Podstatou metody je vytěsnění kyslíku z uzavřeného prostředí, a tím usmrcení škůdce. Tato metoda na rozdíl od užívaných metod v zahraničí (vysoký přetlak CO2 vyžadující velmi nákladné zařízení a přísná bezpečnostní opatření) je jednoduchá, levná a z hlediska bezpečnosti práceneriziková. Na tuto technologii byly již uzavřeny 4 licenční smlouvy.

  • Název v anglickém jazyce

    Verified technology - method of new procedure of ecological inactivation of insect pest in bio-produced grains

  • Popis výsledku anglicky

    Basic principle of proposed procedure is inactivation of insect pest by physical methods in dry food raw materials. There were searched sequences of combined treatment by high vacuum and officially allowed gases eventually their mixtures at atmospheric pressure. Combination of vacuum and oxygen absorber application was selected as a most effective and economically applicable method. This method substitutes the chemical treatment of stored grains eventually other food products. Basic principle of this method is elimination of oxygen from closed space that causes the killing of pest. This method differs from other methods applied abroad (using high pressure of CO2 need very complicated and expensive equipment and strong safety regulation). It is very simple, cheap and risk-free from point of view of work safety.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B088" target="_blank" >QI101B088: Netoxická efektivní ekologická inaktivace hmyzích škůdců na principu řízených atmosfér ve skladovaných zrnech se zachováním jejich biokvality</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    vz 11/360/2013

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    K inaktivaci hmyzu v ekologicky vypěstovaných zrninách používáme upravenou atmosféru bez obsahu kyslíku. Z uzavřeného prostředí se skladovanou zrninou, vývěvou odsajeme vzduch. Před tím na povrch obilí vložíme chemický absorbér kyslíku, který eliminuje zbytkový kyslík ve vakuu. Dochází tak k dokonalému odstranění kyslíku z celého prostoru ochranného vaku. Jeho naměřené hodnoty v ošetřeném vaku jsou pod koncentrací 0,1%. K inaktivaci hmyzu dochází ihned po ošetření vakuováním. To znamená, že od samého počátku ošetření se škodlivý hmyz nehýbe, nežere a nepůsobí tedy materiální škody. Při tomto způsobu ošetření ekologicky vypěstovaných zrnin je dodržena podmínka na zachování jejich dokonalé kvality. Na ověřenou technologii byly uzavřeny 4 smlouvy o využití výsledků výzkumu s firmami Pro-Bio obchodní společnost s.r.o. IČ 46581863, VH Agroton s.r.o. IČ 27717186, Semix Pluso spol. r.o. IČ62360311, Sonnentor s.r.o., IČ 46342958.

  • Ekonomické parametry

    Náklady na ošetření 1000 kg zrniny Odpis základního vybavení (vývěva, ventil, svářecí lišta) 25 Kč Pořizovací cena ochranného vaku (předpokládáme 3x použití) 166 Kč Absorbéry a indikátor kyslíku ATCO (4 ksx1000litrů) 32 Kč El. energie 5 Kč Údržba vývěvy2 Kč Pracovní síla (3 pracovníci 30 minut) 150 Kč Celkem 380 Kč Náklady na ošetření jednoho kila zrniny jsou 0,38 Kč.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem