Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000463" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000463 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem
Popis výsledku v původním jazyce
Zásadní vliv resveratrolu, který se vyskytuje v hroznech révy vinné a víně, při ochraně proti kardiovaskulárním chorobám je znám. Z těchto důvodů je lékaři doporučována mírná a kontrolovaná konzumace vína, jako prevence výskytu zejména kardiovaskulárníchchorob. Tato konzumace je však spojená s příjmem malého množství alkoholu, což vyvolává u určité části odborné veřejnosti pochybnosti. Proto bylo cílem naší práce odstranit i tyto poslední pochybnosti a to přípravou funkčních nekvašených šťáv z hroznů révy vinné, které budou obsahovat zvýšené množství resveratrolu. V rámci naší studie byly pěstovány vybrané odrůdy révy vinné Vitis vinifera (Frankovka a Veltlínské zelené) obsahující přímé antioxidanty a fenolické látky s využitím pěstebních postupů běžného zemědělství ze tří po sobě jdoucích sklizní 2009, 2010 a 2011. Součástí řešení byl zejména výzkum, zda lze zvýšit obsah resveratrolu v hroznech ošetřením fyzikálními metodami (UV zářením a máčením v ozonizované vodě) vyvolávajícími ab
Název v anglickém jazyce
Variety of grape juices with health benefit
Popis výsledku anglicky
The basic influence of resveratrol that can be found in grapes of wine and wine has the main effect for cardiovascular deseases is known. This is the reason why medical doctors recommend to consume the limited consumption of wine as the prevention of cardiovascular illnesses. This consumption is connected with income of small doses of alcohol that reflects the hesitation of some part of the public. Therefore, we have modified our goal and to prepare the grape juices with elevated content of resveratrol.Our study covered application of selected sorts of wine grapes Franc and Veltliner green containing direct antioxidants and phenolic substances. Our experiments focused on traditionally grown products harvested during years 2009, 2010 and 2011. The mainpart of the research solution was the application of physical methods treatment of grapes generating abiotic stress (UV irradiation and dipping in ozonized water). We have tested the time of treatment, intensity of stress application and
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B094" target="_blank" >QI91B094: Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů