Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Funkční vzorek QJ1210093/2016/2: Nebulizační sušárna probiotických bakterií.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000641" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000641 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Funkční vzorek QJ1210093/2016/2: Nebulizační sušárna probiotických bakterií.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Podstatou technického řešení je zařízení, ve kterém se bakteriální suspenze uchovávána v samostatné nádobě a čerpadlem je propojena potrubím se směšovací komorou, ve které se mísí s kapalným či superkritickým oxidem uhličitým, který je samostatně dopravován čerpadlem do směšovací komory. Ze směšovací komory je nasycený roztok dopravován potrubím přímo do trysky. V některých případech může být směšovací komora vynechána a ke smísení roztoku materiálu a plynu dochází až v samotné trysce. Bakteriální suspenze jsou před sušením nasyceny při tlaku 40-80 bar kapalným oxidem uhličitým. Atomizace kapaliny probíhá ve dvou krocích. První krok spočívá v desintegraci kapaliny na primární kapky při výstupu z trysky. V druhém kroku jsou primární kapky dále dezintegrovány expandujícím oxidem uhličitým na mnohem drobnější kapičky za vzniku velmi jemného aerosolu, připomínajícího jemnou mlhu. Tento jemný aerosol je rychle usušen v proudu vzduchu při relativně nízkých teplotách. Teplota vstupujícího vzduchu nepřevyšuje 60°C. Usušené částice jsou odděleny z proudu sušícího vzduchu v cyklonovém separátoru, s použitím vysoce prodyšné filtrační membrány či elektricky nabitého sběrače. Šetrnost sušení je srovnatelná s lyofilizací, tudíž mnohem lepší než u rozprašovacích sušáren. Významnými výhodami v porovnání s technikou lyofilizace jsou řádově kratší doba sušení a levnější provoz. V porovnání se standardní technikou rozprašovacího sušení je výhodou zejména podstatně nižší teplota sušení. Zařízení by mělo poskytovat produkční rychlosti srovnatelné s konvenčními rozprašovacími sušárnami dostupnými na trhu, ale s nižšími energetickými nároky. Zařízení je koncepčně řešeno jako samostatně stojící celek s vlastní kapotáží kryjící všechny uzle stroje s integrovaným řídícím počítačem pro sledování a řízení testů.

  • Název v anglickém jazyce

    Functional sample QJ1210093/2016/2: Nebulisation dryer of probiotic bacteria.

  • Popis výsledku anglicky

    The equipment combines the spray drying technology, when the bacterial suspension to be dried is atomized by a rotary disk atomizer, with carbon dioxide assisted nebulization process in an original way. The bacterial suspension is saturated by carbon dioxide at pressure 40-80 bar before the drying process. The atomization process takes place in two steps. In the first step, primary droplets are produced at the outlet of the rotary atomizer of special construction. In the second step, the primary droplets are divided in secondary droplets by the CO2 expansion from the inside of primary droplets. The secondary droplets, usually in the form of microbubbles, are rapidly dried by warm air stream at temperatures up to 60°C and solid particles are formed in a drying chamber. Powder particles containing the bacteria are separated from the drying air stream in a conical cyclone, using the principle of centrifugal acceleration.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    QJ1210093/2016/2

  • Číselná identifikace

    02

  • Technické parametry

    Protokol funkční vzorku QJ1210093/2016/2 obsahuje technickou dokumentaci zařízení.

  • Ekonomické parametry

    Funkční vzorek QJ1210093/2016/2 není určen k bezprostřednímu komerčnímu využití. Jedná se o demonstrátor pro optimalizaci procesu sušení a enkapsulace probiotických bakterií. Po ukončení optimalizace procesu předpokládáme vývoj prototypu pro transfer technologie, nejpozději v roce 2019.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    VUPP, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem