Funkční vzorek QJ1210093/2016/2: Nebulizační sušárna probiotických bakterií.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000641" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000641 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Funkční vzorek QJ1210093/2016/2: Nebulizační sušárna probiotických bakterií.
Popis výsledku v původním jazyce
Podstatou technického řešení je zařízení, ve kterém se bakteriální suspenze uchovávána v samostatné nádobě a čerpadlem je propojena potrubím se směšovací komorou, ve které se mísí s kapalným či superkritickým oxidem uhličitým, který je samostatně dopravován čerpadlem do směšovací komory. Ze směšovací komory je nasycený roztok dopravován potrubím přímo do trysky. V některých případech může být směšovací komora vynechána a ke smísení roztoku materiálu a plynu dochází až v samotné trysce. Bakteriální suspenze jsou před sušením nasyceny při tlaku 40-80 bar kapalným oxidem uhličitým. Atomizace kapaliny probíhá ve dvou krocích. První krok spočívá v desintegraci kapaliny na primární kapky při výstupu z trysky. V druhém kroku jsou primární kapky dále dezintegrovány expandujícím oxidem uhličitým na mnohem drobnější kapičky za vzniku velmi jemného aerosolu, připomínajícího jemnou mlhu. Tento jemný aerosol je rychle usušen v proudu vzduchu při relativně nízkých teplotách. Teplota vstupujícího vzduchu nepřevyšuje 60°C. Usušené částice jsou odděleny z proudu sušícího vzduchu v cyklonovém separátoru, s použitím vysoce prodyšné filtrační membrány či elektricky nabitého sběrače. Šetrnost sušení je srovnatelná s lyofilizací, tudíž mnohem lepší než u rozprašovacích sušáren. Významnými výhodami v porovnání s technikou lyofilizace jsou řádově kratší doba sušení a levnější provoz. V porovnání se standardní technikou rozprašovacího sušení je výhodou zejména podstatně nižší teplota sušení. Zařízení by mělo poskytovat produkční rychlosti srovnatelné s konvenčními rozprašovacími sušárnami dostupnými na trhu, ale s nižšími energetickými nároky. Zařízení je koncepčně řešeno jako samostatně stojící celek s vlastní kapotáží kryjící všechny uzle stroje s integrovaným řídícím počítačem pro sledování a řízení testů.
Název v anglickém jazyce
Functional sample QJ1210093/2016/2: Nebulisation dryer of probiotic bacteria.
Popis výsledku anglicky
The equipment combines the spray drying technology, when the bacterial suspension to be dried is atomized by a rotary disk atomizer, with carbon dioxide assisted nebulization process in an original way. The bacterial suspension is saturated by carbon dioxide at pressure 40-80 bar before the drying process. The atomization process takes place in two steps. In the first step, primary droplets are produced at the outlet of the rotary atomizer of special construction. In the second step, the primary droplets are divided in secondary droplets by the CO2 expansion from the inside of primary droplets. The secondary droplets, usually in the form of microbubbles, are rapidly dried by warm air stream at temperatures up to 60°C and solid particles are formed in a drying chamber. Powder particles containing the bacteria are separated from the drying air stream in a conical cyclone, using the principle of centrifugal acceleration.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QJ1210093/2016/2
Číselná identifikace
02
Technické parametry
Protokol funkční vzorku QJ1210093/2016/2 obsahuje technickou dokumentaci zařízení.
Ekonomické parametry
Funkční vzorek QJ1210093/2016/2 není určen k bezprostřednímu komerčnímu využití. Jedná se o demonstrátor pro optimalizaci procesu sušení a enkapsulace probiotických bakterií. Po ukončení optimalizace procesu předpokládáme vývoj prototypu pro transfer technologie, nejpozději v roce 2019.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
VUPP, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—