Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

High pressure processing applications in food industry and immunology – overview

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F20%3A1012" target="_blank" >RIV/00027022:_____/20:1012 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    High pressure processing applications in food industry and immunology – overview

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vysokotlaké zpracování (HPP) je technologie pasterizace za studena, při níž se výrobky předbalené v jejich konečném balení zavádějí do nádoby a vystavují vysokému stupni izostatického tlaku (300–600 MPa). Vysokotlaké ošetření ovocných, zeleninových a čerstvých bylinných homogenátových produktů nám nabízí téměř čerstvé produkty, pokud jde o senzorickou a nutriční kvalitu původních surovin, které představují relativně stabilní a bezpečný zdroj živin, vitamínů, minerálů a zdravotně účinných složek. Takové složky mohou hrát důležitou roli jako preventivní nástroj proti vzniku nemocí, zejména u starších osob. Bude představen přehled několika potravinářských výrobků, zejména ovoce a zeleniny, které jsou úspěšně uváděny na trh po celém světě. Stručně jsou uvedeny účinky tepla HPP a HPP + na klíčové kazící / patogenní mikroorganismy včetně rezistentní formy spór a endogenních enzymů ovoce / zeleniny včetně vlivu na jakost produktu. Část prezentace je věnována průmyslovému vybavení dostupnému na trhu určenému pro továrny zabývající se produkty ošetřenými HPP. Je zmíněna také netradiční aplikace léčby HPP v imunologii [1]. Vysoký hydrostatický tlak (HHP) je schopen indukovat imunogenní buněčnou smrt v lidských nádorových buňkách. HHP indukoval rychlou expresi HSP70, HSP90 a CRT na buněčném povrchu. HHP také indukoval uvolňování HMGB1 a ATP. Interakce dendritických buněk (DC) s nádorovými buňkami ošetřenými HHP vedla k rychlejšímu výskytu fagocytózy DC, zvýšení regulace CD83, CD86 a HLA-DR a uvolnění IL-6, IL-12p70 a TNFa. DC pulsované s nádorovými buňkami usmrcenými HHP indukovaly vysoké počty nádorově specifických T buněk. HHP působí jako spolehlivý a silný induktor imunogenní buněčné smrti v lidských nádorových buňkách.

  • Název v anglickém jazyce

    High pressure processing applications in food industry and immunology – overview

  • Popis výsledku anglicky

    High-pressure processing (HPP) is a cold pasteurization technology by which products, prepacked in their final package, are introduced to a vessel and subjected to a high level of isostatic pressure (300–600 MPa). High-pressure treatment of fruit, vegetable and fresh herb homogenate products offers us nearly fresh products as regards the sensorial and nutritional quality of original raw materials representing relatively stable and safe source of nutrients, vitamins, minerals, and health effective components. Such components can play an important role as a preventive tool against the start of illnesses, namely in the elderly. There will be presented overview several food products, namely of fruit and vegetable origin, are marketed successfully around the world. Effects of HPP and HPP + heat on key spoilage/pathogenic microorganisms including the resistant spore form and fruit/vegetable endogenous enzymes are briefly mentioned including the effect on the product quality. Part of the presentation is devoted to industrial equipment available on market aimed for factories dealing with HPP treated products. There is mentioned also non-traditional application of HPP treatment in immunology [1]. High hydrostatic pressure (HHP) is capable to induce immunogenic cell death in human tumor cells. HHP induced the rapid expression of HSP70, HSP90 and CRT on the cell surface. HHP also induced the release of HMGB1 and ATP. The interaction of dendritic cells (DCs) with HHP-treated tumor cells led to a more rapid rate of DC phagocytosis, upregulation of CD83, CD86 and HLA-DR and the release of IL-6, IL-12p70 and TNFα. DCs pulsed with tumor cells killed by HHP induced high numbers of tumor-specific T cells. HHP acts as a reliable and potent inducer of immunogenic cell death in human tumor cells.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů