Sada primerů pro odlišení pstruha duhového od komerčně dostupných zástupců lososů prostřednictvím real-time PCR s využitím analýzy křivek tání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000006" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sada primerů pro odlišení pstruha duhového od komerčně dostupných zástupců lososů prostřednictvím real-time PCR s využitím analýzy křivek tání
Popis výsledku v původním jazyce
Řešení se týká sady primerů pro detekci a identifikaci DNA pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) prostřednictvím analýzy křivek tání s využitím real-time PCR. Navržený qPCR protokol umožňuje odlišit pstruha duhového od dalších zástupců čeledi Salmonidae na základě analýzy křivek tání, kdy pstruh duhový poskytuje zcela odlišnou hodnotu (80,3 °C) než ostatní lososovité ryby (nejvýše losos sockey: 79,7 °C). Zároveň tyto primery neamplifikují DNA lososa obecného a lososa gorbuši, nejčastěji používané druhy ve výrobcích z lososů. Umožňují tak snadnou a rychlou detekci příměsí nebo druhové substituce ryb ve výrobku, kde jsou tyto druhy lososů deklarovány. Potenciál takové metody je kromě možné identifikace/detekce daného druhu ryby navýšen o možnost nepřímé detekce jednoho z nejvýznamnějších rybích alergenů - parvalbuminu.
Název v anglickém jazyce
Primers for distinguishing rainbow trout from commercially available representatives of salmon by real-time PCR using melting curve analysis
Popis výsledku anglicky
The solution concerns a set of primers for detecting and identifying rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) DNA by melting curve analysis using real-time PCR. The proposed qPCR protocol allows the differentiation of rainbow trout from other members of the family Salmonidae based on the analysis of the melting curves, where rainbow trout gives a completely different value (80,3 °C) than other salmonids (maximum sockeye salmon: 79,7 °C). At the same time, these primers do not amplify the DNA of sockeye salmon and pink salmon, the most commonly used species in salmon products. They thus allow easy and rapid detection of adulteration or species substitution of fish in a product where these salmon species are declared. The potential of such a method is increased by the possibility of indirect detection of one of the most important fish allergens, parvalbumin, in addition to the possible identification/detection of the fish species.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
36901
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i., Praha
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)