Infrastruktura METROFOOD-CZ – odborná podpora pro zemědělství a potravinářství a spotřebitelskou veřejnost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000022" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000022 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Infrastruktura METROFOOD-CZ – odborná podpora pro zemědělství a potravinářství a spotřebitelskou veřejnost
Popis výsledku v původním jazyce
METROFOOD-CZ je významná výzkumná infrastruktura pro oblasti potravin a výživy, jež funguje v souladu s RIS3 strategií. Jejím hlavním cílem je provozovat a podporovat nový interdisciplinární výzkum v oblastech od primární zemědělské výroby, přes zpracování, technologie a skladování potravin, až po kvalitu, autenticitu, bezpečnost a sledovatelnost potravin, surovin, produktů a doplňků stravy, tvorbu databází, vývoj nových metod a referenčních materiálů. Infrastruktura METROFOOD-CZ vznikla v lednu 2017 jako národní uzel mezinárodní infrastruktury METROFOOD-RI, do níž je zapojeno 48 organizací z 18 zemí. V roce 2018 byla LRI zařazena mezi české velké infrastruktury na Cestovní mapě velkých výzkumných infrastruktur ČR, do domény Zdraví a potraviny. Tvoří ji tři partneři – Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU, hlavní koordinátor), Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. (VÚPP, v.v.i.) a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT). Aktivity řešitelského kolektivu VÚPP byly v posledním roce zaměřeny na vývoj a validaci analytických metod (např. stanovení obsahu chitinu) a využití moderních technologií (vysoký tlak pro ošetření mateřského mléka), reformulace potravin (snižování obsahu cukrů, nasycených mastných kyselin, soli), vývoj potravin pro spotřebitele se specifickými výživovými nároky (především bezlepková dieta), plýtvání potravinami v souvislosti s udržitelnou výrobou a spotřebou potravin, rizikové živiny, využití fermentačních technologií, probiotik a prebiotik a stanovení potravinových alergenů. Kromě toho METROFOOD-CZ nabízel služby také v oblasti vzdělávání na akcích pro laickou i odbornou veřejnost. V rámci aplikací vývoje a spolupráce s průmyslovou sférou byla chráněna nová, průmyslově využitelná technická řešení, která přesahovala rámec pouhé odborné dovednosti. Prostřednictvím užitných vzorů byly chráněny v uplynulém roce 3 inovované výrobky na bázi alternativních zdrojů bílkovin a 2 reformulované výrobky. Práce na infrastruktuře byla prezentována na konferenci: VITATOX, 27. – 29. 5. 2024, hotel Za Vodou, Dvůr Králové nad Labem
Název v anglickém jazyce
METROFOOD-CZ infrastructure – professional support for agriculture and the food industry and the consumer public
Popis výsledku anglicky
METROFOOD-CZ is an important research infrastructure for the areas of food and nutrition, which operates in accordance with the RIS3 strategy. Its main goal is to operate and support new interdisciplinary research in areas ranging from primary agricultural production, through food processing, technology and storage, to the quality, authenticity, safety and traceability of food, raw materials, products and food supplements, the creation of databases, the development of new methods and reference materials. The METROFOOD-CZ infrastructure was established in January 2017 as a national center of the METROFOOD-RI international infrastructure, which involves 48 organizations from 18 countries. In 2018, LRI was included among the Czech large infrastructures on the Road Map of Large Research Infrastructures of the Czech Republic, in the Health and Food domain. It consists of three partners - Czech University of Life Sciences in Prague (ČZU, main coordinator), Food Research Institute Prague, v.v.i. (VÚPP, v.v.i.) and the University of Chemistry and Technology Prague (VŠCHT). In the last year, the activities of the VÚPP research team was focused on the development and validation of analytical methods (e.g. determination of chitin content) and the use of modern technologies (high pressure treatment of breast milk), food reformulation (reduction in the content of sugars, saturated fatty acids, salt), development of food for consumers with specific nutritional demands (mainly gluten-free diet), food waste in connection with sustainable food production and consumption, risky nutrients, use of fermentation technologies, probiotics and prebiotics and determination of food allergens. In addition, METROFOOD-CZ also offered services in the field of education at events for the lay and professional public. As part of development applications and cooperation with the industrial sphere, new, industrially usable technical solutions were protected, which went beyond the scope of mere professional skill. Through utility models, 3 innovative products based on alternative protein sources and 2 reformulated products were protected in the past year. Research work on infrastructure was presented at the conference: VITATOX, 27. – 29. 5. 2024, hotel Za Vodou, Dvůr Králové nad Labem
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů