Konopí, šance pro zemědělství a průmysl.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027031%3A_____%2F04%3A8P013883" target="_blank" >RIV/00027031:_____/04:8P013883 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konopí, šance pro zemědělství a průmysl.
Popis výsledku v původním jazyce
Technické konopí s nízkým obsahem THC látek je perspektivní rostlinou s vysokým hospodářským významem. Poskytuje cenné vlákno,využitelné v textilním, papírenském, stavebním a automobilovém průmyslu,dřevnaté pazdeří pro energetické využití a semena na olej. Nové sklizňové a zpracovatelské technologie umožňují jeho znovu zavedení k pěstování v ČR v rozsahu nejméně 10 000 ha. Konopí patří k ekonomicky nejvýnosnějším kulturním rostlinám, vyžaduje však koncentraci pěstování do rajonů s výměrou nejméně 200 až300 ha.
Název v anglickém jazyce
Hemp, a chance for agriculture and industry.
Popis výsledku anglicky
Technical hemp with low THC matters content is a perspective crop with high economical significance. It gives valuable fibre usable in textile, paper, civil engineering and automotive industry, wooden scotch for energy utilisation and seeds for oil production. New harvesting and processing technologies enables its re-introduction for growing in the Czech Republic in extension of least 10 000 ha. The hemp belongs to economically important cultural crops, it requires concentration of growing in regions with acreage at least 200 ? 300 ha.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
JE - Nejaderná energetika, spotřeba a užití energie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
80-7271-145-8
Počet stran knihy
63
Název nakladatele
Ústav zemědělských a potravinářských informací
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—