Topná peleta
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027031%3A_____%2F11%3A2R000215" target="_blank" >RIV/00027031:_____/11:2R000215 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0022/uv022376.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0022/uv022376.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Topná peleta
Popis výsledku v původním jazyce
Topná peleta podle technického řešení je charakterizována tím, že obsahuje přídavek brambor v množství 2 až 10 % hmotn. Topná peleta podle technického řešení je charakterizována tím, že obsahuje částice o maximální délce 6,75 mm při průměru výsledné pelety 6 mm. Požadavky na vlastnosti lisované drtě se nijak neliší od požadavků při standardním postupu lisování. Důležité je dodržet správnou drobnou velikost částic a obsah veškeré vody. Jako přísada se do pelet podle technického řešení osvědčil bramborovýškrob, respektive odpadní brambory. Tímto způsobem je zvýšen obsah škrobu v lisovací směsi o 0,5 až 5 % hmotn. Vytvořená topná peleta má výrazně lepší mechanické vlastnosti než standardně vyráběné pelety bez přídavku škrobu. Tepelně technické vlastnostijsou rovnocenné se standardně vyráběnými peletami. Výhodou použití přísady na bázi brambor podle technického řešení je ekonomicky rentabilní využití obtížně využitelných zemědělských produktů a odpadů.
Název v anglickém jazyce
Heating Pellet
Popis výsledku anglicky
Heating pellets according to the technical solution is characterized by containing the addition of potatoes in 2 to 10 wt%. Heating pellets according to the technical solution is characterized by containing particles with a maximum length of 6.75 mm in diameter resulting pellets 6 mm. The requirements for molded pulp properties is no different from those in the standard procedure of pressing. It is important to keep the correct small particle size and content of all water. As an ingredient in the pellets according to the technical solution proved starch or potato waste. In this way, increased starch content in molding a mixture of 0.5 to 5% by weight. Created pellet heating has significantly better mechanical properties than standard pellets produced without the addition of starch. Thermal properties are equivalent to standard pellets produced. The advantage of using ingredients based on potato by engineering solutions are economically viable use of hard-usable agricultural products an
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
JE - Nejaderná energetika, spotřeba a užití energie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
22376
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence