Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zdraví škodlivé látky při produkci brambor a metody jejich měření

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027031%3A_____%2F13%3A%230000365" target="_blank" >RIV/00027031:_____/13:#0000365 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zdraví škodlivé látky při produkci brambor a metody jejich měření

  • Popis výsledku v původním jazyce

    There are described the new methods and quantification of deleterious substances in the food chain. In the United States there was developed the ethylen sensor element, which is able to detect the traces of harmful ethylene in low concentrations and it is useful especially in application in stores destined for crops, which are processed in food industry (fruits, vegetables and potatoes). This contribution describes other adverse factors occurring in production of potatoes, as are for example soil erosion, washing off and outflow of nitrates into the soil and waters and it mentions also food safety, products from potatoes, maximal levels of residues, the most often detected substances (propamocarb, acrylamides, chloropharm, asparagine) etc. There are mentioned the results of measurements other deleterious factors (for example dustiness, noise) in terms of health and hygiene of work during the harvest of potatoes in field conditions.

  • Název v anglickém jazyce

    Deleterious substance related to production of potatoes and methods of their measurement

  • Popis výsledku anglicky

    Popsány jsou nové metody měření a kvantifikace škodlivých látek v potravinovém řetězci. V USA vyvinutý etylénový senzor je schopen detekovat stopy škodlivého etylénu v nízkých koncentracích, je užitečný zejména při aplikaci do skladů potravinářských plodin (ovoce, zelenina a brambory). Příspěvek popisuje další negativní činitele při produkci brambor jako je např. eroze půdy, smývání a únik dusičnanů do půdy a vod, potravinové bezpečnosti výrobků z brambor, maximální hladiny reziduí, nejčastěji detekované látky (propamocarb, akrylamidy, chloropharm, asparagin) apod. Uvedeny jsou výsledky měření dalších zdraví škodlivých činitelů (např. prašnost, hlučnost) z hlediska zdravotního a hygieny práce při sklizni brambor v polních podmínkách.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agritech Science

  • ISSN

    1802-8942

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-6

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus