Metodika pro používání technologických vod na zemědělské půdě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027031%3A_____%2F16%3AN0000085" target="_blank" >RIV/00027031:_____/16:N0000085 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/16:00003851
Výsledek na webu
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-219-6.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-219-6.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika pro používání technologických vod na zemědělské půdě
Popis výsledku v původním jazyce
V metodice jsou definovány technologické vody vznikající v zemědělském provozu, a to z pohledu platné legislativy. Pozornost je zaměřena zejména na technologické vody ze stájí hospodářských zvířat. Produkce technologických vod je hodnocena z hlediska používaných technologií a provozů, kde technologické vody vznikají, se zaměřením na dojírny, mléčnice a chladicí zařízení. Na základě šetření v zemědělských podnicích byly vyhodnoceny způsoby skladování technologických vod a jejich využívání na zemědělské půdě. V metodice jsou dále hodnoceny charakteristiky technologických vod z hlediska obsahu živin a potenciálních rizik jejich aplikace na půdu. Vliv technologických vod na rostliny a půdu byl experimentálně ověřen na základě hodnocení růstu rostlin a zjišťování obsahu a aktivity mikrobiální biomasy v půdě. Metodika obsahuje i praktická doporučení pro používání technologických vod na zemědělské půdě
Název v anglickém jazyce
Methodology for use of technological waters on agricultural land
Popis výsledku anglicky
The production of technological waters from stables is evaluated in the methodology for the use of technological waters in agriculture. The corresponding legislation is described. The production of technological waters is evaluated from the point of view of individual operations in which the technological waters are produced, particularly in milking and cooling equipment. The characteristics of technological waters, particularly the nutrient contents and potential risks of their use on the agricultural soil are also evaluated in the methodology. The influence of technological waters on the growth of plants and microbial biomass content and activity in the soil was experimentally verified. The methodology contains the recommendation for the application of technological waters on soils.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1330214" target="_blank" >QJ1330214: Snížení rizika degradace půd, snížení erozního účinku a snížení ohrožení životního prostředí zvýšením podílu statkových hnojiv v půdě.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7427-219-6
Číslo předpisu
73967/2016-MZE-17221
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. 73967/2016-MZE-17221 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství , Odbor rostlinných komodit dne 21.12.2016. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 16/2016 ze dne 8.12.2016 uzavřená mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a Zemědělským svazem ČR, Hybernská 38, 110 00 Praha 1, IČ: 26550521, DIČ: CZ26550521, zastoupený Ing. Martinem Pýchou (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Gabriela Mühlbachová, Ph.D., tel. 233022205, e-mail: muhlbachova@vurv.cz ISBN 978-80-7427-219-6
Ekonomické parametry
Technologické vody jsou ve zhruba 2/3 zemědělských podniků jímány společně s kejdou. Zhruba 1/3 podniků technologické vody skladuje a na zemědělskou půdu vyváží samostatně. Technologické vody nejsou hnojivem podle zákona o hnojivech (zákon č. 156/1998 Sb.) a neplatí pro ně požadavky na skladovací kapacity ani omezení jejich aplikace, s výjimkou zákazu použití za nevhodných půdních podmínek.Z toho tedy vyplývá, že může dojít ke značné úspoře v zemědělských podnicích skladujících a používajících technologické vody samostatně, a to v porovnání s případnými náklady na jejich čistění nebo se zvýšenými náklady na dostavbu skladovacích kapacit v případě skladování kejdy těmito vodami ředěné. Při skladování ředěné kejdy je potřebná skladovací kapacita větší o 38,9 %, jak vyplývá z porovnání průměrné roční produkce neředěné kejdy dojených krav (14,4 t/DJ) a příslušných technologických vod (5,6 t/DJ). Neředěná kejda skotu (10 % sušiny) je považována za kvalitnější než ředěná kejda (7,2% sušiny).
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 110 00 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů