Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zkrmování rašeliny na užitkovost a zdravotní stav prasat a nespecifické mykobakterie z prostředí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000091" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000091 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of peat feeding on the performance and health status of fattening pigs and environmentally derived mycobacteria

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The purpose of the present study was to investigate the effects of feeding peat on the performance and health status of pigs and to assess the risk of the development of tuberculous lesions in the lymph nodes and parenchymatous organs, caused by conditionally pathogenic mycobacteria present in peat. A short-time feeding peat (in the dose of 80 g peat/kg dry matter for 30 days) did not significantly affect the growth, performance, metabolic profile and health status of experimental animals. No tuberculous or tuberculoid lesions in lymph nodes or parenchymatous organs were detected in slaughtered animals. Despite that, mycobacteria (Mycobacterium avium subsp. hominissuis, M. fortuitum, M. xenopi) were isolated from 25% tissues of 50% experimental pigs. It follows from the present results that feeding of a peat supplemented diet to pigs may be considered as economically non-effective and due to the findings of mycobacteria as risky.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of peat feeding on the performance and health status of fattening pigs and environmentally derived mycobacteria

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of the present study was to investigate the effects of feeding peat on the performance and health status of pigs and to assess the risk of the development of tuberculous lesions in the lymph nodes and parenchymatous organs, caused by conditionally pathogenic mycobacteria present in peat. A short-time feeding peat (in the dose of 80 g peat/kg dry matter for 30 days) did not significantly affect the growth, performance, metabolic profile and health status of experimental animals. No tuberculous or tuberculoid lesions in lymph nodes or parenchymatous organs were detected in slaughtered animals. Despite that, mycobacteria (Mycobacterium avium subsp. hominissuis, M. fortuitum, M. xenopi) were isolated from 25% tissues of 50% experimental pigs. It follows from the present results that feeding of a peat supplemented diet to pigs may be considered as economically non-effective and due to the findings of mycobacteria as risky.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53009" target="_blank" >1B53009: Aviární tuberkulóza a mykobakteriózy: rozvoj metod pro jejich prevenci a tlumení studiem zdrojů infekce a patogeneze</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    12

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus