Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání živých a inaktivovaných vakcín obsahující různé antigeny na ochranu drůbeže před Salmonella Typhimurium

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000327" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000327 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of live and inactivated Salmonella Typhimurium vaccines containing different combination of SPI-1 and SPI-2 antigens in poultry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Salmonella enterica subsp. enterica originating from poultry is responsible for vast majority of human gastrointestinal disorders in Europe. This is why different measures how to decrease its incidence in poultry including vaccination are still being tested. In this study we compared 4 different inactivated vaccines of S. Typhimurium in chicken which were enriched by SPI-1 or SPI-2 proteins that are central to Salmonella virulence. Six-week-old chicken were intramuscularly vaccinated, revaccinated at 9weeks and challenged at 12 weeks of age. For 2 weeks post challenge the feacal shedding was monitored. There was no significant difference in performance of the 4 compared inactivated vaccines and all of them decreased faecal shedding during the first weeks post infection by 10-1000x when compared with non-immunized control chickens. However the level of protection induced by inactivated vaccines was much lower when compared with the live vaccine based on phoP rpoS double deletion S. Typ

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of live and inactivated Salmonella Typhimurium vaccines containing different combination of SPI-1 and SPI-2 antigens in poultry

  • Popis výsledku anglicky

    Salmonella enterica subsp. enterica originating from poultry is responsible for vast majority of human gastrointestinal disorders in Europe. This is why different measures how to decrease its incidence in poultry including vaccination are still being tested. In this study we compared 4 different inactivated vaccines of S. Typhimurium in chicken which were enriched by SPI-1 or SPI-2 proteins that are central to Salmonella virulence. Six-week-old chicken were intramuscularly vaccinated, revaccinated at 9weeks and challenged at 12 weeks of age. For 2 weeks post challenge the feacal shedding was monitored. There was no significant difference in performance of the 4 compared inactivated vaccines and all of them decreased faecal shedding during the first weeks post infection by 10-1000x when compared with non-immunized control chickens. However the level of protection induced by inactivated vaccines was much lower when compared with the live vaccine based on phoP rpoS double deletion S. Typ

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LC06030" target="_blank" >LC06030: Biomolekulární centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000257542700003

  • EID výsledku v databázi Scopus