Epidemiologická typizace izolátů Staphylococcus epidermidis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000410" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000410 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Epidemiologická typizace izolátů Staphylococcus epidermidis
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2006-2007 jsme analyzovali 122 mléčných výrobků (6 typů výrobků) z jedné mlékárny na výskyt Staphylococcus epidermidis. Celkem bylo získáno 47 izolátů S. epidermidis z 26 vzorků, což zahrnovalo všechny typy výrobků. U 3 izolátů byla detekována genetická podmíněnost tvorby biofilmu (přítomnost genů ica operonu). Za použití restrikční endonukleázy SmaI a pulzní gelové elektroforézy byla studována epidemiologická příbuznost izolátů S. epidermidis. Získáno bylo 16 různých pulzotypů, u kterých bylapomocí programu Gel Compare vypočtena procentuální shoda (dendogram). Izoláty byly zařazeny do čtyř skupin (klastry A, B, C, D) s pulzotypy označenými A1-A3, B1-B6, C1-C5, D1-D2. Nejčetněji se vyskytoval klastr C (29 izolátů), z nichž izoláty pulzotypu C2 (16 izolátů) pocházely ze všech typů výrobků kromě másla (čerstvé mléko, sušené mléko, UHT mléko, směsný tuk a zakysané mléčné výrobky).
Název v anglickém jazyce
Epidemiological typing of Staphylococcus epidermidis
Popis výsledku anglicky
Between 2006 and 2007, we analysed 122 products (6 types of milk products) from a dairy plant for the occurrence of Staphylococcus epidermidis. A total of 47 isolates of S. epidermidis were isolated from 26 samples covering all the product types. In three isolates we detected the ica-operon, encoding for biofilm production. By pulsed-field gel electrophoresis (PFGE), we obtained a total of 16 different PFGE types. Based on the software analysis (Gel Compare) the isolates were classified into four groups(A, B, C, D) with PFGE-types designated as A1-A3, B1-B6, C1-C5 and D1-D2. Subgroup C with five PFGE types and 29 isolates was most frequent. The most often was group C. Sixteen isolates from this group which were of PFGE-type C2 and were found in all product types except for butter (pasteurized, UHT and dried milk, milk fats, fermented milk products).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53018" target="_blank" >1B53018: Zdravotně závažné mikroorganismy z prostředí zvířat v systému monitorování bezpečnosti potravin a v šíření antimikrobiální rezistence pro člověka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mikrobiologie potravin
ISBN
978-80-7080-704-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Název nakladatele
Československá společnost mikrobiologická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Třešť
Datum konání akce
19. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—