Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Epidemiologická typizace izolátů Staphylococcus epidermidis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000410" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000410 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Epidemiologická typizace izolátů Staphylococcus epidermidis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2006-2007 jsme analyzovali 122 mléčných výrobků (6 typů výrobků) z jedné mlékárny na výskyt Staphylococcus epidermidis. Celkem bylo získáno 47 izolátů S. epidermidis z 26 vzorků, což zahrnovalo všechny typy výrobků. U 3 izolátů byla detekována genetická podmíněnost tvorby biofilmu (přítomnost genů ica operonu). Za použití restrikční endonukleázy SmaI a pulzní gelové elektroforézy byla studována epidemiologická příbuznost izolátů S. epidermidis. Získáno bylo 16 různých pulzotypů, u kterých bylapomocí programu Gel Compare vypočtena procentuální shoda (dendogram). Izoláty byly zařazeny do čtyř skupin (klastry A, B, C, D) s pulzotypy označenými A1-A3, B1-B6, C1-C5, D1-D2. Nejčetněji se vyskytoval klastr C (29 izolátů), z nichž izoláty pulzotypu C2 (16 izolátů) pocházely ze všech typů výrobků kromě másla (čerstvé mléko, sušené mléko, UHT mléko, směsný tuk a zakysané mléčné výrobky).

  • Název v anglickém jazyce

    Epidemiological typing of Staphylococcus epidermidis

  • Popis výsledku anglicky

    Between 2006 and 2007, we analysed 122 products (6 types of milk products) from a dairy plant for the occurrence of Staphylococcus epidermidis. A total of 47 isolates of S. epidermidis were isolated from 26 samples covering all the product types. In three isolates we detected the ica-operon, encoding for biofilm production. By pulsed-field gel electrophoresis (PFGE), we obtained a total of 16 different PFGE types. Based on the software analysis (Gel Compare) the isolates were classified into four groups(A, B, C, D) with PFGE-types designated as A1-A3, B1-B6, C1-C5 and D1-D2. Subgroup C with five PFGE types and 29 isolates was most frequent. The most often was group C. Sixteen isolates from this group which were of PFGE-type C2 and were found in all product types except for butter (pasteurized, UHT and dried milk, milk fats, fermented milk products).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53018" target="_blank" >1B53018: Zdravotně závažné mikroorganismy z prostředí zvířat v systému monitorování bezpečnosti potravin a v šíření antimikrobiální rezistence pro člověka</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mikrobiologie potravin

  • ISBN

    978-80-7080-704-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Československá společnost mikrobiologická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Třešť

  • Datum konání akce

    19. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku