Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Distribution of Non-Tuberculosis Mycobacteria in Environmental Samples from a Slaughterhouse and in Raw and Processed Meats

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000480" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000480 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Distribution of Non-Tuberculosis Mycobacteria in Environmental Samples from a Slaughterhouse and in Raw and Processed Meats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The prevalence of non-tuberculous mycobacteria (NTM) in meat and meat products is difficult to establish due to the present legislative regulations. The aim of this study was to describe the incidence of NTM in environmental samples from a pig slaughterhouse and from raw and processed meat samples collected from supermarkets and butchers. In total, there were 112 samples from the environment of a pig slaughterhouse, 86 raw meat samples and 52 samples of processed meat (salami and sausages). Three species of mycobacteria (M. chelonae, M. kansasii and M. intermedium) were detected in 8.0% of environmental samples from a pig slaughterhouse and in 9.3% of raw and 7.7% of processed meat. Considering their zoonotic potential, the isolation of NTM species from these samples is a disturbing finding and means that raw meat may be a potential pathway for the transmission of NTM infections to humans.

  • Název v anglickém jazyce

    Distribution of Non-Tuberculosis Mycobacteria in Environmental Samples from a Slaughterhouse and in Raw and Processed Meats

  • Popis výsledku anglicky

    The prevalence of non-tuberculous mycobacteria (NTM) in meat and meat products is difficult to establish due to the present legislative regulations. The aim of this study was to describe the incidence of NTM in environmental samples from a pig slaughterhouse and from raw and processed meat samples collected from supermarkets and butchers. In total, there were 112 samples from the environment of a pig slaughterhouse, 86 raw meat samples and 52 samples of processed meat (salami and sausages). Three species of mycobacteria (M. chelonae, M. kansasii and M. intermedium) were detected in 8.0% of environmental samples from a pig slaughterhouse and in 9.3% of raw and 7.7% of processed meat. Considering their zoonotic potential, the isolation of NTM species from these samples is a disturbing finding and means that raw meat may be a potential pathway for the transmission of NTM infections to humans.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53009" target="_blank" >1B53009: Aviární tuberkulóza a mykobakteriózy: rozvoj metod pro jejich prevenci a tlumení studiem zdrojů infekce a patogeneze</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000269005300008

  • EID výsledku v databázi Scopus