Koncentrace stopových prvků v orgánech prasat krmených přídavkem humátu sodného
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000520" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000520 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Koncentrace stopových prvků v orgánech prasat krmených přídavkem humátu sodného
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit vliv perorálně aplikovaného humátu sodného (1 %) v krmné směsi po dobu 21 dní na obsah stopových prvků v orgánech a tkáních prasat a jejich užitkovost. Při využití humátu sodného je třeba počítat s určitými ztrátami manganu a selenu. V případě využití huminových látek ve výživě prasat by bylo nezbytné zaměřit pozornost na zvýšení suplementace těchto prvků do krmné směsi. Byl prokázán pozitivní vliv HNa na ukazatele užitkovosti prasat.
Název v anglickém jazyce
Concentration of trace elements in organs of pigs fed with sodium humate
Popis výsledku anglicky
The purpose of the present study was to assess the effect of a 21-day feeding of a diet with 1% inclusion of sodium humate (HNa) on the content of trace elements (copper, zinc, selenium, manganese, iron, cobalt) in tissues of weaned piglets, their efficiency and biochemical parameters. Significantly lower content of manganese in livers and kidneys was detected in piglets fed the 1% HNa supplemented diet in comparison with control, non-treated animals. The levels of selenium in blood serum and muscle tissue were significantly lower in experimental animals. HNa treatment had a positive effect on the blood serum iron level and its content in liver .
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnost a kontrola potravin
ISBN
978-80-552-0193-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra, Slovakia
Datum konání akce
1. 4. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—