Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mycobacteria in peat used as a supplement for pigs: failure of different decontamination methods to eliminate the risk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F12%3A%230000956" target="_blank" >RIV/00027162:_____/12:#0000956 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Mycobacteria in peat used as a supplement for pigs: failure of different decontamination methods to eliminate the risk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Peat used as a feed supplement for piglets has favourable dietetic qualities; however, its frequent contamination with potentially pathogenic mycobacteria (PPM) has been shown to pose a potential risk to piglet health. The purpose of the present study was to investigate possible ways of devitalising mycobacteria. Examination of 118 samples from various types of commercially available peat (natural peat, packed peat for horticulture and specially processed peat intended for piglet feeding) showed that PPM were present in 84 (71.1%) samples. Mycobacterium avium subsp. hominissuis (82.1%) was the most frequent mycobacterial isolate. In addition, from a natural locality where peat is mined and stored in large piles for up to four months, mycobacteria weredetected in peat samples collected from the surface and from up to 25 cm in depth. We used different physical and chemical procedures for peat decontamination (peracetic acid, formaldehyde, steam, and microwave radiation) in attempting to

  • Název v anglickém jazyce

    Mycobacteria in peat used as a supplement for pigs: failure of different decontamination methods to eliminate the risk

  • Popis výsledku anglicky

    Peat used as a feed supplement for piglets has favourable dietetic qualities; however, its frequent contamination with potentially pathogenic mycobacteria (PPM) has been shown to pose a potential risk to piglet health. The purpose of the present study was to investigate possible ways of devitalising mycobacteria. Examination of 118 samples from various types of commercially available peat (natural peat, packed peat for horticulture and specially processed peat intended for piglet feeding) showed that PPM were present in 84 (71.1%) samples. Mycobacterium avium subsp. hominissuis (82.1%) was the most frequent mycobacterial isolate. In addition, from a natural locality where peat is mined and stored in large piles for up to four months, mycobacteria weredetected in peat samples collected from the surface and from up to 25 cm in depth. We used different physical and chemical procedures for peat decontamination (peracetic acid, formaldehyde, steam, and microwave radiation) in attempting to

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární Medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    212-217

  • Kód UT WoS článku

    000304978200007

  • EID výsledku v databázi Scopus