Vliv složení krmné směsi na skladbu střevní mikroflóry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000175" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000175 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2017/VUVeL-Funkcni_vzorek-3458-Rychlik-Vliv_sloz_krm_smes_na_skladbu_strev_mikrofl.pdf" target="_blank" >https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2017/VUVeL-Funkcni_vzorek-3458-Rychlik-Vliv_sloz_krm_smes_na_skladbu_strev_mikrofl.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv složení krmné směsi na skladbu střevní mikroflóry
Popis výsledku v původním jazyce
V případě komerční produkce drůbeže se kuřata líhnou bez jakéhokoli kontaktu s dospělými jedinci a kolonizace jejich trávicího traktu je zcela závislá na zdrojích z vnějšího prostředí, které nemusí vždy odpovídat optimálnímu složení. Ovlivnění skladby mikroflóry trávicího traktu kuřat s pozitivním dopadem na jejich zdravotní stav je tak v drůbežářském průmyslu jednoznačnou prioritou. Cílem tohoto funkčního vzorku bylo stanovit, zda je možné změnou složení krmných směsí ovlivnit skladbu střevní mikroflóry kuřat. Proto byly kuřatům v pokusných skupinách podávány krmné směsi se zvýšeným obsahem pícnin, a to jetele plazivého (Trifolium repens) a jílku vytrvalého (Lolium perenne), které byly zkrmovány kuřatům od 26. dne života po dobu osmi dnů. Ve věku 34 dnů byla kuřata utracena a od každého zvířete byl odebrán obsah slepého střeva za účelem stanovení skladby bakteriální mikroflóry sekvenováním genů pro 16S rRNA.
Název v anglickém jazyce
Influence of feed composition on chicken gut microbiota
Popis výsledku anglicky
Chickens in commercial production are hatched without any contact with adult hens and colonisation of their intestinal tract is dependent on environmental sources only. Since the environmental sources need not provide chickens with optimal gut microbiota, modification of gut microbiota composition towards that with positive influence on chicken performance belong among priorities in poultry industry. One of the possibility how to affect composition of gut microbiota is to modify feed composition In this study we therefore tested whether feed formula with increased representation of Trifolium repens) or Lolium perenne may affect composition of chicken gut microbiota and which microbiota members are positively or negatively selected upon such feed supplementation.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Krmivo
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Vliv přídavku pícnin na složení střevní mikroflóry měl relativně malý vliv na globální skladbu střevní mikroflóry, a to i přes neobvykle vysoké podíly pícnin v krmné směsi. Na úrovni čeledí, rodů nebo druhů, bylo možno identifikovat několik taxonů, u kterých došlo k signifikantním změnám. Přídavek jetele plazivého zvýšil v mikrobiální populaci slepého střeva zastoupení čeledi Bacteroidaceae oproti kontrole o více než 7 %. Přídavek jílku vytrvalého zvýšil v mikrobiální populaci slepého střeva zastoupení čeledi Lachnospiraceae oproti kontrolní skupině téměř o 10 %. Vliv přítomnosti pícnin v krmivu na skladbu střevní mikroflóry kuřat byl sledován i na úrovni rodů. Rod Alistipes, který u kontrolní skupiny představoval téměř 9 % z celkové populace slepého střeva, vykazoval po přídavku 30 % jetele plazivého a 25 % jílku vytrvalého pokles. Zvýšení podílu obou pícnin v krmných směsích vedlo k dalšímu poklesu procentuálního zastoupení rodu Alistipes v mikrobiálním společenství střeva, a to na 3,4 % u skupiny kuřat krmené směsí s 60 % jetele plazivého a 5,5 % u skupiny kuřat krmené směsí s 55 % jílku vytrvalého. Obohacení krmné směsi o 60% podíl jetele plazivého vedlo naopak ke zvýšení zastoupení rodu Bacteroides 10 % v kontrolní skupině na 14 %. Téměř dvojnásobný nárůst podílu rodu Bacteroides v bakteriální populaci slepého střeva byl zaznamenán u skupiny kuřat krmených směsí s 25 % jílku vytrvalého a krmná směs s 55 % obsahu jílku vytrvalého způsobila navýšení zastoupení baktérií rodu Bacteroides o další 3%. Kontaktní osoba: Ivan Rychlík, Výzkumný ústav veterinárního lékařství v.v.i. Hudcova 70, 621 00 Brno, tel 533331201, email rychlik@vri.cz
Ekonomické parametry
Tento výsledek nevedl bezprostředně ke zvýšení ekonomiky v chovech drůbeže.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027162
Název vlastníka
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
https://www.vri.cz/userfiles/file/Funkcni_vzorek/2017/VUVeL-Funkcni_vzorek-3458-Rychlik-Vliv_sloz_krm_smes_na_skladbu_strev_mikrofl.pdf